“Stručnjaci” izrađuju alternativu vjeronauku

Vrijeme:1 min, 16 sec

Alternativa vjeronauku

Završen je postupak odabira članova radne skupine koji bi trebali izraditi prijedlog kurikuluma novog nastavnog predmeta namijenjenog osnovnoškolcima koji ne upisuju vjeronauk, piše u utorak Jutarnji list.

“Kritičko mišljenje” radni je naziv predmeta koji bi u osnovnim školama trebao biti alternativa vjeronauku. Kroz novi Srednjapredmet učenici bi trebali razvijati vještine kritičkog zaključivanja, korištenje valjanih argumenata u raspravi, razvijati jezične kompetencije, izgrađivati samopouzdanje i stjecati kompetencije kojima će lakše rješavati kompleksne probleme.

Kandidati za radnu skupinu birani su na javnom natječaju tijekom kojega je u sustavu zabilježeno više od 650 pokušaja prijava. Od toga se uspješno prijavilo 70 kandidata. Javnim natječajem biralo se deset kandidata, a selekcija je dana u ruke Ekspertnoj radnoj skupini (ERS).

“Odabir je trajao od 22. do 29. listopada, a sastojao se od triju elektroničkih sjednica tijekom kojih su provedena dva kruga glasanja”, opisuju proceduru u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, uz najavu da će radna skupina biti imenovana ovih dana.

“Interes za natječaj bio je iznimno velik. Usporedbe radi, kada su 2018. godine bili raspisani natječaji za doradu, odnosno izradu 28 predmetnih kurikuluma, ukupno je, za sve predmete, zabilježeno nešto više od 700 pokušaja prijava. Sada je riječ o 650 pokušaja prijava, odnosno njih 70 koji su prijavu i završili”, kažu u Ministarstvu.

U radnu skupinu, uz deset članova izabranih preko javnog natječaja, imenovat će se i dva člana iz Agencije za odgoj i obrazovanje te jedan član iz ERS-a. Zajedno biraju voditelja radne skupine natpolovičnim brojem glasova, piše Jutarnji list.

hkv/https://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori