Prosperov Novak: Slobodan Praljak i Zvonko Bušić trebaju dobiti ulice u Zagrebu!

Vrijeme:2 min, 22 sec

 

Gost u Podcastu Velebit je povjesničar književnosti Slobodan Prosperov Novak koji je komentirao aktualna događanja u Hrvatskoj.

Osvrnuo se i na brisanje murala posvećenih Vukovaru i generalu Slobodanu Praljku.

 Slobodan Praljak je bio antički junak .Ioni mladi ljudi koji su ga naslikali na zid su naslikali antičkog junaka a da toga nisu ni bili svjesni. Antički junak nije svetac, on nama ne pomaže, antički junak je netko koji nam se penje na pleća i koji kaže ja sam tu da vas opteretim da dalje živite sa mojom sjenom, sa mojom sviješću…Danas kao papagaji ponavljati činjenicu da je on taj koji je osuđeni ratni zločinac pa zato nije dostojan nikakvog štovanja je sramotno. Žalosno je , ja bih očekivao da će gradska skupština danas držati sjednicu kako će dodijeliti Slobodanu Praljku ulicu u ovom gradu…Doći će naraštaji koji će prepoznati gest protiv nepravde. rekao je između ostalog Slobodan Prosperov Novak.

Podsjećamo, nakon što je ispio otrov u haškoj sudnici, 29. studenog 2017. godine, general Slobodan Praljak ušao je u povijest odbivši nepravednu presudu riječima ”General Praljak nije ratni zločinac, s prijezirom odbacujem vašu presudu”.

Mural Slobadana Praljka u Hercegovini

Sve zablude imaju svoje vrijeme, a i najmanja istina i nakon sto milijuna poteškoća, mudrolija i spletaka ostaje uvijek ono što je bila’

Doprinos generala Slobodana Praljka obrani Hrvatske i Bosne i Hercegovine od velikosrpske i muslimanske agresije te obrani opstojnosti hrvatskog naroda na njegovim povijesnim prostorima tijekom Domovinskoga rata od velike je važnosti. Ovih dana, kada se nadamo pravednom sudskom pravorijeku i njegovu oslobađanju, kao i oslobađanju drugih hrvatskih uznika, ova knjiga izlazi kao doprinos istini o njemu i o tom povijesnom razdoblju borbe hrvatskog naroda za slobodu, istini koju je on nakon rata na mnoge načine ustrajno branio svojom riječju.

”Profesor filozofije, inženjer elektrotehnike, filmski režiser i hrvatski general Slobodan Praljak sokratovski je vjerovao da je vrlina najuzvišenije znanje o tome što čovjek jest, a neznanje kao odsutnost vrline uzrok gotovo svih zala, nesporazuma i nepravdi. Optužen pred Haaškim tribunalom za zločine koje nije zamislio niti ih je počinio, koje nije mogao spriječiti i čije izvršitelje nije mogao kazniti zbog okolnosti koje su nadmašivale njegove moći, branio se znanjem, činjenicama, pozivao na logiku, na zdrav razum, nudio kontekst, pravio usporedbe, analizirao i objašnjavao.

Otrpio je trinaest i pol godina nepravednog, nelogičnog, nesuvislog i ponižavajućeg optuživanja i suđenja. Branio je politiku koju je slijedio, vojsku kojoj je pripadao i kojom je zapovijedao (koliko je to bilo moguće u onim vremenima), svoja djela, svoja uvjerenja, dostojanstvo i ljudski integritet tvrdeći da će, ako mu se dokaže krivnja, mirno prihvatiti presudu ne tražeći nikakvih olakotnih okolnosti…”, izjavit će u to doba poznati hrvatski povjesničar i ratni voditelj Sigurnosno-informativne službe HVO-a, dr. Ivo Lučić.

crodex.net/https://crodex.net/Hrvatsko nebo

Odgovori