OHR potpuno izbačen, Schmidt neće govoriti pred Vijećem sigurnosti

Vrijeme:2 min, 10 sec

 

 

Ruska Federacija je pobijedila, piše portal Istraga.ba.

Tekst rezolucije je usuglašen. OHR neće biti spomenut u konačnoj verziji rezolucije kojom se produžava mandat EUFOR-a u BiH. Visoki predstavnik Christian Schmidt neće govoriti pred Vijećem sigurnosti UN-a. To je, ukratko, epilog višednevnih pregovora koje su članice Vijeća sigurnosti UN-a vodile u New Yorku.

Na fotografiji ispod ovog pasusa, koju je objavio portal Istraga, blizak vladajućoj bošnjačkoj stranki SDA te vrhu OSA-e BiH, možete pročitati integralni tekst usuglašene rezolucije koja bi u srijedu trebala biti razmatrana i, prema diplomatskim izvorima Istrage, usvojena na sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.


“Vijeće sigurnosti, utvrdivši da situacija na području bivše Jugoslavije i dalje predstavlja prijetnju međunarodnom miru i sigurnosti, djelujući u skladu s Poglavljem VII Povelje Ujedinjenih naroda: ovlašćuje države članice koje djeluju kroz ili u suradnji s Europskom unijom da u daljnjem razdoblju od dvanaest mjeseci, počevši od datuma usvajanja ove rezolucije, uspostave multinacionalne stabilizacijske snage (EUFOR ALTHEA) kao pravnog sljedbenika SFOR-am pod ujedinjenim zapovijedanjem i upravljanjem, koje će ispunjavati svoje misije u vezi s provedbom Aneksa 1-A i Aneksa 2 Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini i njegovih aneksa (zajednički Mirovni sporazum, S/1995/999, Aneks ), u suradnji s prisutnošću Glavnog štaba NATO-a, u skladu s dogovorima između NATO-a i EU-a kako je priopćeno Vijeću sigurnosti u njihovim pismima od 19. studenog 2004., u kojima se priznaje da će EUFOR ALTHEA imati glavnu ulogu stabilizacije mira u vojnim aspektima Mirovni sporazum, odlučuje obnoviti ovlaštenje iz stavka 11. svoje rezolucije 2183 (2014) za daljnje razdoblje od dvanaest mjeseci počevši od datuma donošenja ove rezolucije”, navedeno je posljednjem, usuglašenom tekstu rezolucije.

Ovaj sarajevski portal piše da je Ruska Federacije je, od početka, inzistirala da se OHR izbaci iz teksta. U drugoj verziji rezolucije koja je bila razmatranju u ponedjeljak, OHR je bio naveden, ali bez bonskih ovlasti. No, u utorak popodne članice Vijeća sigurnosti su usuglasile tekst rezolucije i, kako se može vidjeti, OHR i Visoki predstavnik se nigdje ne spominju.

Inače, visoki predstavnik Christian Schmidt dostavio je UN-u svoje izvješće koje je trebao prezentirati pred Vijećem sigurnosti. HMS je danas pisao da Schmidtovo izvješće koje je objavljeno na sarajevskim portalima zvuči kao da su ga pisale probošnjačke nevladine organizacije. Ruska Federacija se usprotivila tome i, na kraju je odlučeno da se Schmidt ne obraća. Zauzvrat, Ruska Federacija će glasati za rezoluciju o produženju mandata EUFOR-a u BiH.

 

SCHMIDTOVO IZVJEŠĆE UN-U: Stanje u BiH opasno se komplicira

 

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori