“MEĐUNARODNI INCIDENT” Svađa oko slanja četvero vojnika na pokop u Bugojno poslužila za optužbe prema RH

Vrijeme:2 min, 33 sec

 

 

Nakon što je hrvatski predsjednik Zoran Milanović prošlog tjedna u Požegi zabranio govoriti ministru obrane Mariju Banožiću prigodom polaganja prisege novih ročnika, on se pak “osvetio” tvrdnjama kako je spriječio međudržavni incident u BiH koji je izazvao Milanović slanjem postrojbe Hrvatske vojske, što je u dijelu javnosti u ovoj zemlji poslužilo za potvrde komentara o nepoštivanju njezina integriteta, nastavku agresije, UZP-a… A cijeli “međunarodni incident” sveo se na angažiranje dviju vojnikinja počasne bojne Oružanih snaga Republike Hrvatske i dvojice njihovih kolega prigodom ovogodišnjeg pokopa četvorice Hrvata ubijenih nedaleko od Bugojna, čija su tijela ekshumirana i utvrđen identitet nakon punih 28 godina, piše Večernji list BiH

Mareković i Grlić Radman

Savjetnik predsjednika Hrvatske umirovljeni general Marijan Mareković izjavio je da nije točno da je predsjednik tražio slanje vojske u BiH. Upravo je Mareković na tom događaju bio izaslanik predsjednika RH. Uz njega je bio i ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman. Zajedno s njima bile su prisutne i pripadnice Počasno-zaštitne bojne. Prema Zakonu o obrani, “odluke o prelasku granice pripadnika Hrvatske vojske zbog protokolarno-ceremonijalnih aktivnosti te postrojbe razine voda i niže donosi ministar obrane”. 
- U skladu sa svojom zakonskom ovlasti, ministar obrane donio je 18. ožujka 2021. odluku kojom je odobrio prelazak granice Republike Hrvatske pripadnicima Oružanih snaga iz sastava Počasno-zaštitne bojne kako bi s Marijanom Marekovićem sudjelovali na tom obilježavanju u BiH. Ističemo kako za Ministarstvo obrane sudjelovanje Počasno-zaštitne bojne na navedenom obilježavanju nije bilo sporno, međutim, Ured predsjednika trebao je poštovati Zakonom o obrani propisanu proceduru. Ministarstvo obrane je donošenjem odluke spriječilo međunarodni skandal – navodi se u jučerašnjem reagiranju Ministarstva kojemu je na čelu Banožić. Objasnili su i kako izgleda postupanje kod ovakvih događaja.

Džaferović: Jaka vijest

– Ministarstvo obrane i ovom prigodom ističe da su nadležnosti državnih tijela u području obrane Zakonom o obrani jasno propisane i da je ovakav način postupanja bio neprimjeren. Zahtjev iz Ureda predsjednika RH trebao je biti upućen ministru obrane koji sukladno Zakonu o obrani donosi odluku i zadužuje načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga da svojom zapovjedi provede odluku. To je jedino moguće i zakonito postupanje – priopćeno je iz MORH-a. 
No, dio medija objavio je i fotografije hrvatskog Gardijskoga puka Oružanih snaga BiH koji je također bio na ceremoniji u Bugojnu, čime je doveo javnost u potpunu zabunu. A upravo pripadnici toga puka imaju hrvatska obilježja na lijevom ramenu, dok se pak na desnome nalazi ušiven grb BiH, čime jasno ističu svoj identitet unutar Oružanih snaga BiH. Svojevrsnu potporu istupu ministra Banožića zbog slanja vojske dao je i bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović koji je zatražio da se “izgred” potpuno istraži.

– To je jedna vrlo jaka vijest od hrvatskog ministra obrane, da se razmatrala opcija slanja vojske te države u BiH. To je toliko jaka vijest da očekujem da se oko toga razjasne sve činjenice, što se dogodilo, i do tada ne bih davao nikakve komentare – rekao je Džaferović. Njegov istup najbolje ilustrira nedoraslost pojedinih dužnosnika RH koji daju za povod potvrde teza o Hrvatskoj i Hrvatima u BiH kao agresorima.

 

Zoran Krešić/VL/Hrvatsko nebo

Odgovori