LJUBIĆ: Negiranje načela federalizma i konstitutivnosti vodi BiH ka ciparskom scenariju

Vrijeme:2 min, 15 sec

 

 

U emisiji Fokus Radio-televizije Herceg Bosne gostovali su Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća HNS BiH, Zoran Krešić, novinar Večernjeg lista, Fadil Mandal, dugogodišnji novinar Dnevnog avaza te Darko Mršić, komentator emisije Faktor na slovenskoj TV3. Razgovaralo se o međunarodnoj inicijativi da se reformira Izborni zakon BiH kao i o političkim pozicijama domaćih aktera po pitanju izmjena Izbornoga zakona.

“Negiranje konstitutivnosti i federalizma vodi BiH ka ciparskom scenariju”, rekao je predsjednik GV HNS BiH Božo Ljubić u emisiji Fokus RTV HB.

Ljubić je istaknuo kako BiH može biti uspješna samo kao funkcionalna konsocijacija dok su zahtjevi za brisanjem nacionalnih odrednica u domovima naroda u biti nastojanja da se provede unitarizacija države.

Mandal je pak izjavio kako ne treba očekivati da će itko išta nametnuti u BiH.

Fadil Mandal. Screenshot RTV HB

“Spominje se brisanje nacionalnih prefiksa u izboru za članove Predsjedništva BiH, a izgleda da se odustalo od posrednog izbora članova Predsjedništva”, rekao je Mandal.

Također, izjavio je kako je američki izaslanik za izmjene Izbornog zakona u BiH Matthew Palmer dobronamjeran i kako traži rješenje koje će biti široko prihvaćeno.

“Ne bih se složio s ocjenama da Palmer naginje na ovu ili na onu stranu. Ne smijemo padati u takve zamke samo zato što smo čuli nekakve glasine. Ne smijemo ljude poput Palmera etiketirati da su na jednoj ili drugoj strani. SAD nemaju drugi interes osim funkcionalne BiH”, izjavio je Mandal.

Ljubić je rekao kako međunarodna zajednica pokušava stabilizirati prilike u BiH posebno s obzirom na to da je BiH trenutno u ogromnoj institucionalnoj krizi. Rekao je kako ne misli da će brzo doći do konkretnih rješenja za izmjenom Izbornog zakona.

Izjavio je i kako su se u međuvremenu demaskirale pozicije bošnjačkih stranaka prema izmjenama Izbornoga zakona.

“Potpuno je jasno kako u BiH u političkom smislu postoje samo tri nacionalna bloka”, rekao je Ljubić.

Krešić je pak izjavio kako nije jasno u kojem smjeru SAD guraju reformu Izbornog zakona.

“Spominju se razne stvari pa i blasfemija da se u domovima naroda brišu etnički prefiksi”, rekao je Krešić te dodao kako se to može uraditi samo u “Daytonu 2”.

“Ako netko misli da će stabilizirati BiH brisanjem tih prefiksa, taj se vara. To je gašenje vatre benzinom”, rekao je Krešić i usporedio sarajevsku politiku s onom beogradskom u vrijeme raspada Jugoslavije.

Darko Mršić. Screenshot RTV HB

Darko Mršić je, pak, rekao Bosni i Hercegovini neće pomoći nitko izvana ako političko Sarajevo ostane zabetonirano na unitarističkim pozicijama.

“Država u kojoj žive tri dominantna naroda, tri povijesne cjeline, tri jezične i vjerske strukture mogu živjeti samo u jednom konsocijacijskom, federalističkom modelu. Stoga je najradikalnije stajalište je stajalište unitarizma i centralizma”, izjavio je Mršić.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)