Palmer: Učinit ćemo sve što možemo da situacija ne eskalira

Vrijeme:1 min, 13 sec
Nakon jučerašnjih i današnjih sastanaka s političkim i institucionalnim liderima u Bosni i Hercegovini, novinarima se obratio viši dužnosnik Ministarstva vanjskih poslova SAD-a, zadužen za izbornu reformu u BiH, Matthew Palmer.

“Vrlo pažljivo i sa zabrinutošću pratimo povećavanje tenzija proteklih tjedana. Vrlo smo posvećeni tome da učinimo sve što možemo da situacija ne eskalira i da vratimo osjećaj mira”, rekao je.

Dodao je da su EU i SAD i dalje posvećene pružanju podrške BiH na putu ka EU te da ta podrška postoji već desetljećima, ali da ima još puno posla za uraditi.

Navodi da su on i Eichhorst tu kao prijatelji BiH, a ne da zagovaraju neki određeni put.

“Nismo angažirani u pregovorima, ali pomažemo razgovore. Radimo na tome da odredimo neke parametre. Radujemo se nastavku razgovora dok smo tu, još ima puno posla.. Stranke moraju ići dalje da identificiraju prijedloge koje mogu prihvatiti”, rekao je.

Govoreći o rješenjima za izborne reforme, Palmer je rekao: “Mi nemamo konkretan odgovor za vas, nismo došli da zagovaramo neko konkretno rješenje. To je njihov proces, a ne naš. Mislim da postoji nekoliko principa, a bilo koji model koji prihvate stranke trebalo bi biti moguće usvojiti kroz demokratske mehanizme”.

“S našeg stanovišta, prioritet je rješavanje presuda Europskog suda za ljudska prava. Za to su neophodne ustavne promjene”, rekao je.

 

Dnevnik.ba/https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)