D. Dijanović: Bruxelleski unifikatori uništavaju Europsku uniju

Vrijeme:2 min, 44 sec

 Spor Varšave i Bruxellesa

Sud Europske unije danas je objavio kako je Poljskoj naredio plaćanje kazne od milijun eura na dan jer nije suspendirala Disciplinsko vijeće Vrhovnog suda. Ovo tijelo prema ocjeni Suda EU-a od travnja 2020. nije neovisno i nepristrano i u suprotnosti je s pravom EU-a. Riječ je o nastavku dugogodišnjeg spora Varšave i Bruxellesa zbog pravosudnih reformi koje prema mišljenju Suda EU-a potkopavaju neovisnost sudova. Disciplinsko vijeće inače je zaduženo za disciplinske postupke protiv sudaca Vrhovnog suda i za žalbene postupke protiv redovnih sudova. Takav disciplinski režim, kako je navedeno u tužbi Europske komisije, ne jamči neovisnost i nepristranost ddvijeća čiji su članovi suci koje je izabralo Nacionalno vijeće za pravosuđe koje se pak sastoji od 15 sudaca koje bira donji dom poljskog parlamenta.

Ranije, 7. listopada, poljski ustavni sud presudio je da dijelovi Ugovora EU-a nisu u skladu s poljskim Ustavom. Iz Bruxellesa poručuju kako je time po prvi put dovedena nadređenost europskog prava nad nacionalnim pravom. Međutim, iako europski suci pretpostavljaju da su presude Europskog suda nadređene ustavima država članica, ta nadređenost zapravo nikada nije formalizirana. Nacrt „Europskog ustava“ iz 2004. sadržavao je odredbu po kojoj europsko pravo ima prednost pred nacionalnim ustavima, no taj je nacrt srušen na referendumima u Francuskoj i Nizozemskoj. I njemački Savezni ustavni sud u je svibnju prošle godine presudio da Europska središnja banka kupovinom državnih obveznica prelazi svoje ovlasti, čime je dovedena u pitanje nadređenost prava Unije.

Poljski premijer Mateusz Morawiecki nedavno je upozorio EU zbog aktualnih pritisaka na Varšavu, a mogućnost Orban Morawieckiuskraćivanje novca Poljskoj iz fonda za oporavak od covida usporedio je s „proglašenjem Trećeg svjetskog rata“ te je pritom poručio kako je Poljska spremna u tom slučaju „upotrijebiti svako raspoloživo oružje“.

Spor Varšave s Bruxellesom ne odnosi se samo na pitanja primata prava EU-a, nego je i duboko vrijednosno-ideološke prirode. Europski parlament Poljskoj predbacuje „udarac na seksualna i reproduktivna prava žena u Poljskoj“. Parlament smatra da se restriktivnim zakonima o pobačaju krše ljudska prava žena. Mogućnost izvršenja abortusa za Europski je parlament „temeljno ljudsko pravo“. U Poljskoj su proglašene tzv. LGBT free zone, a to bi vrlo skoro, sukladno nedavno predstavljenoj strategiji EU-a za „ravnopravnost lezbijki, homoseksualaca, biseksualnih, transrodnih, nebinarnih, interseksualnih i queer osoba (LGBTIQ)“ moglo predstavljati kazneno djelo.

Bruxelles je u sve većem sporu i s Mađarskom. Predsjednik mađarske vlade Viktor Orbán nedavno je optužio Bruxelles i Washington da se pokušavaju miješati u mađarsku politiku uoči parlamentarnih izbora u travnju iduće Bruxelles2godine. Pred velikim brojem pristaša Orbán je prošlu subotu u Budimpešti rekao da Washington i milijarder George Soros pokušavaju na vlast dovesti lijevu oporbu koristeći novac, medije i mreže.

U Mađarskoj i Poljskoj sve se više govori o mogućem izlasku tih država iz Europske unije. Iako takva opcija za sada nije realna, prvenstveno zbog ekonomskih motiva, pritisci Bruxellesa na Varšavu i Budimpeštu pokazuju kako iz brexita nije izvučena baš nikakva lekcija i kako arogantno dociranje suverenim državama ostaje konstanta bruxelleskog tzv. mainstreama.

Sukob euro-federalističke i suverenističke opcije ne će nestati preko noći, taman da sutra dođe i do smjene vlasti u Mađarskoj i Poljskoj. I pritom su bruxelleski unifikatori, koji žele sankcionirati svako mišljenje koje nije u skladu s njihovim direktivama, ti koji uništavaju Europsku uniju.

Davor Dijanović/https://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)