SCHMIDT: Atmosfera straha i podjela će ubrzati egzodus mladih

Vrijeme:4 min, 30 sec

 

 

Visoki predstavnik obratio se danas Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

“Riječ Parlament potječe od latinske riječi ´parlare´ – govoriti, komunicirati, razmjenjivati mišljenja.”

Istaknuo je da se u BiH osjeća kao kod kuće jer je dobio srdačnu dobrodošlicu. Kazao je da se to ne odnosi samo na Federaciju BiH, nego i na Republiku Srpsku i susjedne zemlje.

“BiH zaslužuje opstati. Ona jest nešto složenija, ali je i nešto življa. Imate tisuću godina dugu povijest, bilo je boljih i lošijih vremena. Na vama je da doprinesete boljoj budućnosti. Ne govorim samo o događajima otprije 25-30 godina. Nije riječ samo o primirju, važno je raditi na društvu i političkoj klimi.”

“Nažalost, nisu svi zastupnici ovdje, ali nadam se da će i oni prisustvovati, kao i da će koristiti ovu priliku u budućnosti za razmjenu mišljenja”, komentirao je izostanak zastupnika iz RS-a-

“Putovao sam u nekoliko ključnih prijestolnica, neću ih sad sve nabrajati, ali oni u upravi Vijeća za implementaciju mira su jako aktivni. Koristio sam te sastanke kako bih dužnosnike odgovorne za zapadni Balkan informirao o trenutačnoj situaciji i uvjeravam vas da svi pomno prate to pitanje.”

“Idućeg tjedna dem u New York, obratit ću se Vijeću sigurnosti UN-a da predstaviti im izvještaj koji sam nedavno predao. U ovo vrijeme razumijem da su mnogi građani BiH zabrinuti za svoju budućnost i budućnost zemlje. Međunarodna zajednica, koja je posredovala u postizanju mirovnog sporazuma, to shvaća vrlo ozbiljno. Ali to se ne može dogoditi bez vas, bez onih koji imaju demokratsku odgovornost. Ja svoju poziciju vidim sa svim onim nadležnostima oko kojih se dogovorila međunarodna zajednica.”

“Svi koji pokušavaju pričati neke priče, bez da se fokusiraju na stvarne izazove, u krajnjoj liniji neće dobiti podršku. Vi znate bolje od mene koji su to izazovi u ovoj zemlji. Riječ je o mladim generacijama, ekonomiji. Umjesto da govorimo o konkretnim stvarima, kako se približiti EU i poboljšati život svojih građana, zauzeti smo nekim drugim stvarima”, rekao je Schmidt.

“Danas je 28. listopad državni proračun još nije usvojen. Privremeno financiranje je na snazi do prosinca. Može se reći da u Daytonu postoji odredba o privremenom financiraju koji nije limitiran na tri mjeseca, međutim činjenica da proračun nije usvojen još prije srpnja znači da moramo raditi na tome. Ja sam se iznenadio kada sam saznao da entiteti, vjerojatno i kantoni i država, dobivaju neke iznose koji su fiksni, da ne moraju ispuniti neke zadaće za to. To je veliko iznenađenje. Ja dolazim iz zemlje koja ima 16 pokrajina, znam kako je teško postići dogovor, ali mislim da postoji potreba razgovarati o tome kako doći do pravedne raspodjele”, kazao je visoki predstavnik.

“Mislim da je bolje da novac prati zadatke a ne da zadaci prate novac. I taj trend dovodi izravno u pitanju sposobnost države da ispunjava svoje obveze. Dame i gospodo, zastupnici koji danas nisu prisutni ovdje u srpnju su odlučili napustiti državne institucije, prigovarajući odluci mog prethodnika. Ono što ja apsolutno ne razumijem je da netko blokira Parlament koji je pravo mjesto za razgovore. Bilo je nekih dezinformacija u vezi s ovim amandmanima, oni su u skladu s okvirnom odlukom EU iz 2008. Moram jasno reći da se to ne odnosi samo na jedan genocid ili ratni zločin. Ili što je najvažnije jedan narod. Ti amandmani služe žrtvama, članovima obitelji, bez predrasuda. Mislim da je neophodno da žrtve, oni koji su stradali, imaju vrijedno sjećanje. Ono što sam ja primijetio nije sami taj zakon i razgovori o tome kako se odnositi prema tom pitanju, jer ja ću zaista doprinijeti sa svoje strane da se taj zakon primijeni i da se Parlament vrati”, naglasio je.

Pozvao je parlamentarce na dijalog ističući da se u Paramentu i društvu treba otvoreno razgovarati o prošlosti.

“Molim vas, nemojte razmišljati o prošlosti, a da to ne bude rješenje da ova zemlja bude uspješna u budućnosti. Imam neke informacije o ovom zakonu koji bi mogli pomoći da bude uspješan u budućnosti. Ono što zaista nedostaje gdje moramo ohrabriti i one u Parlamentu i u društvu da otvoreno razgovaraju o prošlosti. To nije lako i ne treba skrivati ništa, ali se treba pripremiti da se donesu dobri zaključci za budućnost. Odustajanje i odlazak i ugrožavanje budućnosti građana, koje ovo tijelo predstavlja, nije opcija.”

“Ustavni sud BiH donio je odluku da je titula državne imovine – državna i da država ima isključivu nadležnost u kontroli te imovine. Napominjem da su odluke Ustavnog suda konačne i obavezujuće. Rješenje problema je – dođite u institucije. Mogu vam reći da postoji samo jedan način kako to funkcionira. Treba se obratiti odgovornim organima u RS-u, da se vrate da prate propise i to je moj cilj kao dio programa 5 plus 2. Pozivam kolege koje nisu ovdje da se bave tim pitanjem. Neprihvatljivo je da institucije budu taoci. Nisam vaš neprijatelj i dajte način da se radi zajedno”, poručio je Schmidt.

“Tko će otići i objasniti građanima, ne političarima u Banjoj Luci, da oni koji žele putovati i koji žele imati novu putovnicu, vjerojatno će moći otići u jednu ili dvije zemlje i nigdje više. Ovo je uspjeh koji je postigao jedan od mojih prethodnika i ja sam vrlo striktan na ovom pitanju se ne treba igrati politike. Tu sam vrlo strog”, poručio je.

Podsjećamo, zastupnici iz Republike Srpske nisu došli na sjednicu jer ne priznaju Schmidta za visokog predstavnika budući njegov mandat nije potvrdilo Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)