“Dvije federalne jedinice spašavaju BiH; Tko je izabran u Klub Hrvata iz Goražda? A u Bihaću…”

Vrijeme:2 min, 20 sec
Novi predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dragan Čović, koji od danas pa u sljedećih osam mjeseci obavlja tu dužnost, izjavio je kako će dati sve od sebe da Dom naroda normalno funkcionira, te da će kao predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora (HNS) učiniti sve da se pronađu nužna rješenja kako bi mogli participirati u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti.

“Došli smo u situaciju da sporazum iz Mostara nije realiziran u potpunosti. Sva rješenja u tom sporazumu se vide, samo je pitanje kako napraviti kompromis ključnih političkih stranaka i da se onda možemo posvetiti sređivanju stanja u zemlji”, rekao je on.

Čović je u Sarajevu, prilikom susreta s novinarima, izjavio da razgovori trebaju biti dinamičniji nego do sada.

Osvrćući se na posjet predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, Čović je naglasio kako se radilo o radnom ručku.

“Pričali smo, konkretno, u prijateljskom ambijentu, o tome kako on može pomoći da mi stabiliziramo situaciju u Bosni i Hercegovini”, rekao je Čović, dodavši da je to bio krajnje prijateljski razgovor prema BiH, te da je na isti način razgovarao i s predsjednikom i premijerom Hrvatske, Zoranom Milanovićem i Andrejom Plenkovićem.

“S Izetbegovićem sam dogovorio stranačke sastanke, kao i s Dodikom, da probamo usuglašavati između sebe sve što možemo, a ne da se povučemo na tri strane”, rekao je.

Čović je ponovio da je konstitutivnost krovna ustavna kategorija dok imamo Ustav kakav imamo, te da je sve što nije usklađeno s Ustavom – protuustavno.

“Ako želimo bolji Ustav, zna se gdje se to donosi. Sadašnja organizacija BiH je dominantno daytonska”, smatra Čović.

Prema njegovom mišljenju, sporazum iz Mostara je minimum stvari koje treba uraditi.

“Treba osigurati legitimno predstavljanje tri naroda. Mjera između etničkog i građanskog je nađena u Daytonu”, kazao je Čović dodavši da je 97 posto kapaciteta u zemlji i danas po klasičnom građanskom modelu.

Kazao je i da su Dom naroda i Predsjedništvo BiH cjelina i paket i da se Predsjedništvo ne može ostaviti za neko drugo vrijeme, jer se radi o povezanim stvarima.

“Ne možemo biti podjeljeniji nego što smo sada, na vrhu smo krize vlasti, daljnji korak je sunovrat. Država je presložena. Kad danas kažete da prijedlogom da imamo dvije federalne jedinice u Federaciji BiH, umjesto sadašnjih 11, dijelimo Bosnu i Hercegovinu – ja mislim da je spašavamo, a ne dijelimo dalje. Ako želimo ka Europskoj uniji, zar je podjela ovih 11 cjelina svesti na tri? Ja mislim da nije”, smatra Čović.

“Sadašnji Izborni zakon BiH kaže da je svaka županija izborna jedinica. Apsolutno nije cilj podjela. Danas smo na početku i dok ne izađemo iz ćorsokaka nadmudrivanja, hoće mi netko dati odgovor tko je izabran u Klub Hrvata iz Goražda? Bira nam se u Bihaću predstavnik, pogledajte tko ga je izabrao”, rekao je Čović.

 

Dnevnik.ba/https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori