Nova Makedonija: Crkva Srbije u subverzivnom ratu protiv Makedonaca i Crnogoraca i njihovih crkava

Vrijeme:2 min, 2 sec

 

Sa svakom novom izjavom patrijarha Porfirija postaje sve jasnije da Srpska pravoslavna crkva (SPC) neće imati nikakvih promjena u pogledu crkvenoga pitanja u Makedoniji. I tu se ne radi samo o priznanju autokefalnosti Makedonske pravoslavne crkve (MPC) od strane SPC, već se ide i dalje, prema relativizaciji državnih granica Makedonije i verbalnome poricanju teritorijalnoga integriteta i suvereniteta naše zemlje, utvrđenoga Ustavom i međunarodnim pravom.

Takav napad visokih crkvenih velikodostojnika iz SPC, čini još ozbiljnijim i dubljim postojeći problem između dvije crkve, MPC i SPC, ali i daje mnogo širi problematičan pravno-politički diskurs.

Posljednja Porfirijeva izjava jasno ukazuje da za SPC ništa ne znači što je Makedonija nezavisna država u smislu svoje crkvene vlasti na ovim prostorima. „Granice Crkve se ne mogu mijenjati kada se mijenjaju granice država”, kazao je Porfirije.

Pozivajući se na „jedinstvo pravoslavlja“, on pokušava relativizirati postojanje zasebnih naroda i njihovih država kroz svoju karakterističnu srpsko-crkvenu nadmenu perspektivu…

Teza da crkvene granice nisu iste kao državne i da su vječne, za razliku od državnih, jasna je poruka da se SPC nikada neće složiti sa autokefalnom Crkvom u Makedoniji. Vjerski analitičari, pak, naglašavaju da je ovakav stav Porfirija paradoksalan, jer je upravo zbog promjene državnih granica na Balkanu, Vaseljenska patrijaršija 1922. godine izdala tomos i ustupila eparhije Makedonije SPC.

Branko Đorđevski, stručnjak za pravoslavlje, kaže da, od riječi do riječi, izlazi na vidjelo profil novog patrijarha Porfirija.

„Izjavom da ‘ne možemo poistovjetiti Crkvu s državom, odnosno da se crkvene granice ne mogu mijenjati kad god se promijene granice država’, on jasno otkriva svoj stav u odnosu na Crnu Goru, odnosno Crnogorsku pravoslavnu crkvu, dakle i u odnosu prema Makedoniji i Makedonskoj pravoslavnoj crkvi. Ne treba mnogo napora pa zaključiti da su Porfirije i SPC na stajalištu da ne mogu postojati nove, nezavisne crkve u Crnoj Gori i Makedoniji. Odnosno, da će SPC tu i dalje imati nadležnost”, objašnjava Gjorgjevski.

Prema njegovim riječima, SPC se vodi činjenicom da zemlje poput Makedonije i Crne Gore možda neće dugo postojati i da će se raspasti ili spojiti sa Srbijom.

„U tu svrhu, stajalište SPC je: čekat ćemo raspad ovih država, koje će pogoditi subverzivni rat, u kojem će srpske crkvene strukture igrati glavnu ulogu”, rekao je Đorđevski.

Rođendan: 100 godina postojanja Srpske pravoslavne crkve

Porfirije: Nadam se da Vaseljenska patrijaršija neće dodijeliti autokefaliju Crkvi u Crnoj Gori

 

Radmila Zarevska/https://www.antenam.net/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)