SVETAC DANA “Sveti Antun Marija Claret”

0

Biskup, osnivač reda klaretinaca.

24.10.2021.

Sv. Antun Marija Claret postao je poznat po svojim brojnim apostolskim pothvatima. Promicao je laički apostolat i duhovnost, čime je bio daleko ispred svoga vremena. Rođen je 1807. u Španjolskoj. Nakon svećeničkog ređenja najprije je djelovao kao pučki misionar u svome kraju. Bio je veliki štovatelj i širitelj pobožnosti Srca Marijina. Osnovao je mušku i žensku misijsku Družbu Srca Marijina, koje su poznate i pod imenom klaretinci, koji i danas u 450 kuća s više od 3000 članova vode mnoge odgojne ustanove diljem svijeta.

Kada je imenovan nadbiskupom Santiaga na Kubi, Claret se dao na obnovu vjere među pukom jer 14 godine prije njega nisu imali nijednog duhovnog pastira. Da bi ih ponovno učvrstio u vjeri, osnovao je Bratovštinu kršćanskoga nauka. Reorganizirao je sjemenište, ojačao disciplinu svećenika i ukrijepio velik broj brakova. Podigao je bolnicu i brojne škole i tri puta obišao cijelu nadbiskupiju. U doba potresa i pošasti obilazio je bolnice, ispovijedao i dijelio milostinju. Po župama je osnivao štedionice kako bi vjernicima osigurao socijalnu skrb. Međutim, svojim je djelovanjem ovaj biskup mnogima smetao, te se zbog nekoliko atentata brzo morao vratiti u Španjolsku.

Antun Marija Claret po povratku je postao ispovjednik Izabele II. Zaslužan je za osnivanje brojnih knjižnica. Kao biskup, sudjelovao je i u radu I. Vatikanskog sabora. Umro je na današnji dan 1870., a svetim je proglašen jubilarne 1950. Svetac je zaštitnik tkalaca.

 

https://hkm.hr/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara