Hrvatska traži više europskih sredstava za zaštitu vanjskih granica

Vrijeme:1 min, 49 sec
Hrvatska zajedno s drugim članicama na vanjskim granicama EU-a traži više europskih sredstava za čuvanje granica, izjavio je u petak u Bruxellesu premijer Andrej Plenković.

“Hrvatska, Bugarska, Rumunjska, Grčka, mi smo inzistirali da se dodatno financijski podupru zemlje koje čuvaju vanjske granice Unije”, rekao je Plenković nakon završetka samita u Bruxellesu na kojem je jedna od tema bilo pitanje migracija i zaštite vanjskih granica.

Plenković je objasnio kako je riječ o ideji da se od Europske komisije zatraži da za Vijeće pripremi sveobuhvatno izvješće i da se predvide odgovarajuća financijska sredstva kako bi se pomoglo državama članicama da što  bolje čuvaju vanjsku granicu.

“Netko će to uložiti u žice, u ogradu, netko u tehničku infrastrukturu i opremu”, rekao je Plenković, ponavljajući da za Hrvatsku ne dolazi u obzir postavljanje žice na granicama te da je do sada u opremu za čuvanje granica uložila 200 milijuna eura.

Na pitanje prijeti li Hrvatskoj opasnost da se od nje zatraži povrat europskih sredstava ako se dokaže da su ta sredstva korištena i za nasilno vraćanje migranata, Plenković je rekao da nitko Hrvatsku ne spominje u tom kontekstu.

“To uopće nije bila tema. Vidjeli ste da smo promptno reagirali i ja i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i glavni ravnatelj policije. Ministar je uputio pismo povjerenici Ylvi Johansson na tu temu, razjasnili smo sve što treba”, rekao je Plenković.

Ravnateljstvo policije nedavno je udaljilo s dužnosti trojicu policajaca i pokrenulo disciplinski postupak protiv njih nakon što je u medijima objavljena snimka na kojoj maskirane osoba s dijelovima policijske opreme tuku migrante. Istraga je pokazala da se radi o djelatnicima interventne policije.

Plenković je rekao da u EU više nema nijedne članice koja je spremna prihvatiti veliki broj ilegalnih migranata otkud god dolazili, da više nema politike “Wir schaffen das” (Mi to možemo učiniti).

To je čuvena rečenica koju je izgovorila njemačka kancelarka Angela Merkel 2015. godine tijekom velike migrantske krize kada je u Njemačku došlo preko milijun izbjeglica.

 

Dnevnik.ba/https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori