Sjedinjene Države spremne su koristiti sve raspoložive sankcije protiv onih koji podrivaju Daytonski sporazum

Vrijeme:1 min, 22 sec

 

Veleposlanstvo Sjedinjenih Država u BiH oglasilo se nakon što je Narodna skupština Republike Srpske usvojila Prijedlog zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske i poručila da su Sjedinjene Države spremne koristiti sve raspoložive sankcije protiv onih koji podrivaju Daytonski mirovni sporazum.

-Sjedinjene Države spremne su koristiti sve raspoložive sankcije protiv onih koji podrivaju ili omogućavaju podrivanje Daytonskog mirovnog sporazuma, ali one nisu zamjena za odgovornost svih lidera u BiH da odbace destabilizirajuće djelovanje i da, umjesto toga, kroz institucije BiH rade na unaprjeđenju funkcionalnosti”, navodi se u pisanoj izjavi Veleposlanstva Sjedinjenih Država za Radio Slobodna Europa (RSE) nakon što je NSRS u srijedu 20. listopada 2021. usvojila Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske.

Iz Veleposlanstva Sjedinjenih Država ističu da “ne postoji ustavni put kojim bi se jedan entitet jednostrano povukao iz državnih institucija”.

-Takve radnje bile bi neustavne i antidaytonske. Dalji razvoj na temeljima mira iz Daytonskog mirovnog sporazuma najbolja je garancija sigurnosti i put ka prosperitetu za sve u oba entiteta i u Brčko Distriktu, priopćeno je iz Veleposlanstva Sjedinjenih Država.

U Veleposlanstvu također navode da ”pokušaji da se pozornost građana odvuče od problema korupcije koja ih sputava, te zanemarivanje provedbe reformi neophodnih za kreiranje boljih ekonomskih prilika i zdravstvenih ishoda za sve predstavljaju neodgovorno liderstvo”.

”Nastavit ćemo podržavati političke lidere i sve građane koji se uzdižu iznad retorike podjela i rade na izgradnji povjerenja i stvaranju sigurnije i prosperitetnije zemlje za sve, ističe se u priopćenju Veleposlanstva Sjedinjenih Država i dodaje kako prijedlozi kojima se unazađuju mir i napredak postignuti u posljednjih 26 godina vode samo u izolaciju i ekonomsku propast.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)