Hrvatska stranačka scena u BiH zrela je za ljevicu koja će se zalagati za Drugu Republiku

0
U Zagrebu, Njemačkoj, Francuskoj, brojnim europskim gradovima ljevica je osvojila vlast. Ne! Nije to ona stara socijaldemokratska ljevica nego nešto još ljevije od nje – zeleni. Novo vrijeme donosi i nove politike s čijim se idejama ne moramo slagati, ali su tu. Naravno veliki broj politologa će reći da danas ne postoji klasična podjela na lijeve i desne. Nego na suvereniste i globaliste. No nisu baš u pravu. Jer ona je vidljiva ne samo u državnim parlamentima diljem starog kontinenta nego i u Europskom parlamentu. Tamo se stranke i grupiraju na taj način.

Piše: Miroslav Vasilj, Pogled.ba

Kada pogledamo hrvatsku stranačku scenu u BiH vidi se da njoj ovo lijevo krilo nedostaje. Postoje stranke centra, desnoga centra i klasične desnice. Recimo HDZ BiH je tipična pučka stranka više centra nego desnog centra. HDZ 1990 također. Republikanci su nešto desnije od njih pa bi se mogli svrstati u desni centar. HKDU i dio nezavisnih lista također. Ona prava desnica, ali ne ekstremna, su brojne rascjepkane pravaške stranke. A na ljevici? Nema ništa. Praznina!

Pa ipak postoji jedna stranka među Hrvatima u BiH koja bi mogla popuniti tu ogromnu prazninu. Naravno nije to SDP BiH koji je tipična bošnjačka stranka s ekstremnijim stavovima prema Hrvatima čak i od Izetbegovićevog SDA. Nije to ni Dodikov SNSD koji je tipična srpska stranka. Iznenadit ćete se ali mogla bi to biti danas mala stranka s hrvatskim predznakom, a sutra možda puno relevantnija snaga.

Aktivna je članica Hrvatskog narodnog sabora. Na čelu joj je Posušak. Zove se Mario Karamatić. Jasni i britki nastupi. Predsjednik njegove sestrinske stranke u Hrvatskoj Krešo Beljak već se odavno deklarirao kao ljevičar. Kada su u pitanju Hrvati u BiH i jedan i drugi nemaju dvojbe. Pravo na Drugu Hrvatsku Republiku u BiH je nedvojbeno. Da pogađate riječ je o HSS-u BiH!

Stara, tradicionalna, seljačka stranka možda samo na prvi pogled u novom svijetu u kojem selo odumire izgleda umorno, bespotrebno i nema više budućnosti. No baš bi oni mogli promovirati zelene politike. Ljudska prava. Ali i borbu za nacionalna prava Hrvata. Nije to ništa čudno jer među brojnim narodima u Europi upravo ljevičarske stranke vijore zastave slobode za Katalonce, Baske, Škote, Kurde ili pak diljem cijele Latinske Amerike… Ljevica je donijela slobodu Slovencima i Kosovarima.

Potvrdio je to upravo Karamtić u utorak navečer u emisiji Kompas RTV-a Herceg-Bosne. „HSS BiH je stranka ljevice. To smo od svoga osnutka od kako ga je osnovao Stjepan Radić. Mi smo antifašistička i antikomunistička stranka. Mi smo visoko socijalno osjetljivi, a stranke ljevice su upravo to“, rekao je Karamatić.

A što bi mogli biti temelji te nove ljevičarske politike HSS-a BiH. Pa u povijesnom smislu ZAVNOBiH i njegova formula čija je – to jeste čija nije BiH. Formula koja danas bode oči unitarističko-nacionalističkim politikama dijela bošnjačkih stranaka. Naravno to ne znači da bi ta nova ljevičarska politika trebala baštiniti tekovine komunističke diktature. Upravo suprotno.

A u budućnosti nova ljevica bi se mogla zalagati za Drugu Hrvatsku Republiku u BiH, nakon što je Prva Hrvatska Republika Herceg-Bosna prije gotovo trideset godina sebe ugradila u Federaciju BiH. Za pravo svakog čovjeka na dostojanstven rad i život. Za očuvanje sela i pravo seljaka. Hranu bez genetskog modificiranja. Za ostanak obitelji u BiH. Za zaštitu okoliša od uništenja kojeg imamo danas u BiH. Za zelene izvore energije. Za očuvanje nacionalnog bogatstva – vode i struje…

A možda prve naznake vodstva HSS-a BiH da se ide u tom smjeru je Karamtićeva najava potpore predsjedniku Republike Hrvatske Zoranu Milanoviću ukoliko se kandidira za drugi mandat. Uz Beljaka eto još jedne poveznice s ljevicom. Nije čudno što Karamatić podržava Milanovića kojega je kandidirao hrvatski SDP jer odavno među Hrvatima u BiH neki političar iz Hrvatske nije pobrao takve simpatije bez obzira što predsjednički izbori prije nekoliko godina to na prvu nisu pokazali.

Eto prilike HSS-u BiH da se repozicionira među Hrvatima u BiH. Istinski ljevičari među građanima hrvatske nacionalnosti, ali i drugih nacionalnosti, dobili bi mogućnost glasovati za prvu zelenu stranku u BiH. Nikšićev SDP i Komšićev DF bi se još više ogolili kao izrazito unitarističko-nacionalistički nastrojene bošnjačke stranke. Ideja Druge Hrvatske Republike u BiH dobila bi svoga zagovornika i na ljevici. Bila bi to win-win situacija i za HSS BiH i za Hrvate. A profitirala bi i cijela Bosna i Hercegovina.

Dnevnik.ba/https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara