LJUBIĆ: Zazor od izmjena Izbornog zakona motiviran je željom za dominacijom nad Hrvatima

Vrijeme:4 min, 6 sec

– BiH je danas institucionalna Federacija. Da bi ona mogla nastaviti funkcionirati kao institucionalna Federacija onda se svakom od tri konstitutivna naroda mora osigurati da izaberu svoje legitimne političke predstavnike u one institucije koje su Ustavom za to predviđene. Samo tri posto vlasti u BiH se konstituira na tzv. etničkom principu; domovi naroda i Predsjedništvo BiH, a 97 posto na građanskom principu. Ako je previše to što Hrvati traže onda naravno da postoje i druge opcije, rekao je dr. Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH, gostujući u emisiji „Face to face“ koja se emitira u programu sarajevske Face televizije, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Ljubić pojašnjava da je ta druga opcija, za koju kaže da u ovom trenutku nije realna, teritorijalna reorganizacija BiH te nastajanje tri federalne jedinice u kojima bi predstavnici jednog, drugog i trećeg konstitutivnog naroda imali većinu.

– U tom slučaju ne moramo govoriti o predstavljanju konstitutivnih naroda, onda ćemo govoriti o predstavljanju federalnih jedinica u središnjim tijelima vlasti na razini BiH, rekao je Ljubić.

Upitan kako bi taj eventualni treći entitet bio teritorijalno zaokružen, Ljubić kaže da je to moguće uraditi prema teritoriju na kojima Elektroprivreda HZ HB distribuira struju.

„U ovom trenutku nije realno da idemo u novu administrativno-teritorijalnu reorganizaciju zemlje i zato inzistiramo da se izmjenama Izbornog zakona BiH osigura funkcioniranje države kakva je formirana u Daytonu“, kazao je Ljubić.

Predsjednik GV HNS BiH dodaje kako nitko Vitez, Kreševo ili Kiseljak neće odnijeti iz Bosne ako bi kojim slučajem došlo do izmjena Izbornog zakona BiH na principima kako je to predložio HNS BiH.

– Zbog čega je toliki zazor i opstrukcija da se Hrvatima omogući izmjena Izbornog zakona da izaberu svoje predstavnike, čak i u „virtualnim izbornim jedinicama“, osim ako je to motivirano željom za dominacijom nad Hrvatima te da se Hrvatima biraju politički predstavnici koji neće imati hrvatski legitimitet, kaže Ljubić.

ESLJP ne dira u konstitutivnost

Odgovarajući na pitanje novinara kako da se fokus s implementacije presude Europskog suda za Ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci odjednom pomaknuo na reformu Izbornog zakona u smislu osiguravanja legitimnog političkog predstavljanja, Ljubić kaže da taj europski sud niti u predmetu Sejdić-Finci niti u svim drugim srodnim predmetima nije doveo u pitanje konstitutivnost naroda kao natkrovljujuće ustavno načelo te etničko političko predstavljanje uspostavljeno u Daytonu.

Ljubić naglašava i da su tvorci daytonskog ustava mudro tri naroda definirali konstituentima Bosne i Hercegovine jer da su to entiteti onda bi oni, kako kaže, imali uporište za odcjepljenje u međunarodnom pravu.

Zapitao se Ljubić i što je to dobro Bosni i Hercegovini i Bošnjacima donio izbor Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH njihovim glasovima ustvrdivši i da je aktualni saziv Predsjedništva BiH najgori do sada.

Bošnjački kadrovi prijete ratom

Na samom početku emisije novinar Hadžifejzović u svome je stilu upitao Ljubića na čijoj će strni biti Hrvati ako dođe do rata u Bih između Bošnjaka i Srba.

On kaže da trenutno međuetničke tenzije nisu ništa manje nego pred početak rata, ali da nedostaje regionalna komponenta.

– Sada imamo međunarodnu komponentu koja će spriječiti rat u BiH! Dayton je jamac očuvanja mira! Ukoliko bi netko i htio ratovati, to mu neće biti dozvoljeno. Taj će biti zaustavljen. Dodik je rekao da ne razmišlja o ratu; ja bih prije rekao da neki bošnjački kadrovi prijete ratom, rekao je Ljubić.

Predsjednik GV HNS BiH mišljenja je da su u BiH na sceni dvije regresivne politike. Jedna je Dodikova koji pokušava vratiti nadležnosti, a druga je politika koja pokušava uništiti konstitutivnost naroda.

– Ukoliko bi se prva politika realizirala, BiH vraća na 1995. godinu, a ova druga bi nas vratila u 1992. I jedna i druga politika je potencijalno destruktivna. Čović šuti jer je najbolje da se ne svrstava ni na jednu od ovih strana. Hrvata se ovo itekako tiče, ali je ovo najbolji pristup. Hrvatski politički predstavnici ne mogu arbitrirati u ovim procesima! Čović ima intenzivnije kontakte s Izetbegovićem i Radončićem, nego s Dodikom. Ne postoji strateško savezništvo na relaciji srpska i hrvatska strana! Odbacujem tu stigmu, rekao je Ljubić.

Krivac Inzko, SDA ovladava institucijama

Krivca za trenutno stanje u BiH Ljubić vidi u bivšem visokom predstavniku, Valentinu Inzku, koji je nametnuo Zakon o zabrani negiranja genocida, koji je, kako kaže, mnogo širi od onoga kako ga se kolokvijalno naziva.

– Dodikova politika je to dočekala kao povod za ove stvari koje se dešavaju; to nije razlog ili uzrok! SDA je ovladala OSA-om, Tužiteljstvom , sudom, SIP-om… Ja vjerujem da su ovi potezi iz Banje Luke motivirani daljim oduzimanjem nadležnosti. Treba se fokusirati na to kako rješavati stvari, kako izaći iz ove situacije! BiH može funkcionirati kao dogovor legitimnih predstavnika triju konstitutivnih naroda. Prvo: treba ozbiljno pristupiti izmjenama Izbornog zakona! Drugo: jasno je kako je formiran SIP; dizajniran je da radi za SD; te treće – bošnjački političari su se hvalili da su vladali VSTV-om, kazao je Ljubić.

 

R.I./HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori