Izetbegovićeva logika: Hrvati vratit ću vam vaše mjesto u Predsjedništvu, a vi isporučite vaše pozicije u Domu naroda

Vrijeme:2 min, 27 sec
Ono što je naše je samo naše, a ono što je vaše je i naše – tako funkcionira predsjednik najveće bošnjačke stranke SDA Bakir Izetbegović kada su u pitanju savezne institucije i hrvatske pozicije u njima.

Piše: Miroslav Vasilj/Pogled.ba

Dakle dogovarao bi se oko mijenjanja hrvatskih pozicija za hrvatske pozicije. Vratio bi ono što je Hrvatima oteto u danas krnjem Predsjedništvu, a da mu Hrvati isporuče Dom naroda Federacije. To jeste da ga se odreknu i svedu na razinu savjetodavnog tijela. Potvrđeno je to i nakon jučerašnje sarajevske kave s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem i Nikolom Špirićem koji je predstavljao SNSD.

Da upravo je to plan Izetbegovića. Pri tome koristi uvrjedljiv izraz za Hrvate kao što je – manjina. A zašto mu smeta Dom naroda? Pa zato što je to posljednja brana. Jedino preostalo tijelo u kojem ne može 100 posto dominirati i preglasati Hrvate. Jedini preživjeli štit koji nije pretvoren u mjesto poraza, poniženja i podsmjeha. Zato je to tijelo trn u oku Bakiru Izetbegoviću i njegovim satelitima. Jer oni žele 100 posto Federaciju samo za sebe. Za svoju politiku. Za svoje interese. Za svoje birače. Jer su već udruženim snagama popunili bošnjački klub. Uzurpirali srpski klub. Klub Ostalih. I naravno sada je na redu Klub Hrvata.

Upravo Dom naroda spada u onih tri posto institucija u BiH koji se ne biraju po građanskom principu. Upravo je Dom naroda i ideja dvodomnog parlamenta te vitalnog nacionalnog interesa specifičnost europskih pluralnih država gdje se na taj način malobrojniji segment štiti od nasrtaja mnogobrojnijeg segmenta. Zato ga Izetbegović želi svesti na ovlasti Vijeća naroda u Republici Srpskoj. A one su na razini podsmjeha. Upravo bi mu to omogućilo provedbu nauma uništenja Hrvata kao političkog naroda i potpunog pretvaranja Federacije u isključivo bošnjački entitet u kojem bi Hrvati bili svedeni na razinu nacionalne manjine.

Izetbegovićeve izjave o razmjeni otete hrvatske pozicije u danas krnjem Predsjedništvu za uništenje Doma naroda je klasični oblik demagogije. Zapravo veoma je teško spašavati jedno društvo i državu kada padne u ruke demagozima. Pod njihovim rukama su klonule i grčka i rimska civilizacija te brojne države.

Pa zar nije demagogija kada oni koji se zalažu za ukidanje Doma naroda koriste upravo taj isti Dom naroda i povlače vitalni bošnjački nacionalni interes kako bi se Hrvatima zabranilo osnivanje javnog RTV servisa na materinskom-identitetskom jeziku. To je civilizacijska sramota ove zemlje i politike koja stoji iza takvog diskriminacijskog poteza.

A što se tiče pokušaja ukidanja Doma naroda. Nema šanse! Umjesto smanjenja ovlasti doći će do povećanja ovlasti toga Doma. Umjesto prevare da se u hrvatski klub infiltriraju oni koji se samo po potrebi unitarističko-nacionalističke politike izjašnjavaju kao Hrvati doći će do 100 postotnog popunjavanja toga kluba autentičnim izaslanicima hrvatskoga naroda. Umjesto unitarne države doći će do europskih federalnih standarda. Umjesto uništavanja malobrojnijeg i drugoga doći će do jačanja onih koji se pokušavaju uništiti. I bit će tako!

 

Dnevnik.ba/https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)