D. Pejčinović: Policijska “brutalnost” i medijska histerija

Vrijeme:3 min, 31 sec

 

Prenapuhani incident s migrantima samo dio puno veće slagalice?

Posljednjih dana svjedoci smo bjesomučnih napada na hrvatsku policiju zbog navodnog okrutnog postupanja prema ilegalnim migrantima na hrvatsko-bosanskoj granici. U optužbama, kao i uvijek do sada, prednjače novinari i političari lijevo-liberalnog usmjerenja, koji neupućenu javnost žele uvjeriti kako je čitava Europa zgrožena postupcima hrvatske policije. Kad se malo zagrebe ispod površine, vidi se da je prenapuhani incident samo EUdio puno veće slagalice, koja ima za cilj otežati vanjsko-politički položaj Hrvatske. Kome je to u interesu? Neposredni izvršitelji nalaze se u Sarajevu i Beogradu, i o tome ne može biti nikakvog spora, s obzirom da većina ilegalnih migranata dolazi na hrvatsku granicu preko BiH i Srbije. Gledajući medijsku potporu, očito je da su umiješani i sponzori u Londonu i Bruxellesu. Znakovito je da europska povjerenica Ylva Johansson optužuje hrvatsku graničnu policiju za iste postupke koje je, pred samo dva mjeseca, podržavala u Litvi?! (v. članak „Dvostruka mjerila Europske Unije“, hkv, 11.8.2021.) Na internetu se mogu pronaći vrlo uvjerljive snimke na kojima granična policija Litve grubo postupa s migrantima; jednu onemoćalu ženu policajci su po zemlji odvukli do bjeloruske granice i ostavili ondje ležati. Zanimljivo, zbog toga se žalosnog prizora nitko u Europi nije ni počešao?!

Bjeloruski predsjednik Lukašenko čak je optužio Litvu za smrt nekog migranta, pa ni to nije izazvalo nikakve Lukašnekoreakcije?! Možemo pretpostaviti da je razlika u tretmanu Hrvatske i Litve posljedica stanovitih kalkulacija u Europskoj komisiji. Naime, kritiziranje Litve zbog ponašanja prema migrantima ne bi nimalo utjecalo na tamošnje političare i javnost; dapače, može se pretpostaviti da bi se nakon takvih napada Litva priključila nizu država koje zagovaraju strožu politiku Unije prema migrantima i azilantima. Nakon Litve, isto bi po inerciji zahtijevale Latvija i Estonija, pa bi se lijevo-liberalni fanatici našli u još većim problemima. S druge strane, Hrvatska je usamljena, jadna i kukavna, izložena pritiscima sa svih strana, počevši od ovisnosti o europskoj milostinji, do neriješenog statusa Hrvata u BiH, te, „last but not least“, izuzetno snažne i umrežene skupine domaćih novinara i političara koji otvoreno rade protiv nacionalnih interesa.

Dnovinari na zadatku

Opći je dojam da je većina novinara na domaćim televizijama i portalima s oduševljenjem dočekala još jednu aferu s migrantima, u kojoj su, za promjenu, ministar i ravnatelj policije odmah priznali „krivnju“. (Kad smo već kod toga, zašto se Božinović nije ugledao na grčkoga kolegu, koji otvoreno podržava svoje policajce i graničare?) Sve skupa, nije to nikakvo iznenađenje; u dosadašnjim pokušajima ocrnjivanja Hrvatske novinari su uvijek bili u prvim redovima. Sjetimo se samo Maje Sever, novinarke HTV-a, koja se svima popela na glavu dirljivom pričom o malenoj djevojčici Migrantigranicakoju je hrvatska policija nasilno odvojila od brižnog oca. Na kraju se ispostavilo da malena nikada nije ni došla u Hrvatsku, a lukavi tatica u međuvremenu je zbrisao u Italiju! Ni Maja ni HTV nikada se nisu ispričali gledateljima zbog dezinformacija koje su uporno širili, pa je priča potonula u zaborav bez katarzičnog završetka. No, kad je Hrvatska u pitanju, mogući su i dodatni zapleti! Neki domaći pravni stručnjaci već se naslađuju idejom da „oštećeni“ migranti tuže Republiku Hrvatsku pred domaćim i europskim sudovima, te dobiju primjerenu odštetu. (Zlata Đurđević, N1)

Sudeći po ljigavosti domaćih političara ta se opcija ne može isključiti, iako je iz inkriminirajućih snimaka razvidno da nikakvog pretjeranog nasilja nije bilo. Uostalom, dovoljno je pogledati kako se policija diljem Europe obračunava s nogometnim navijačima, ili mirnim prosvjednicima protiv Možemoepidemioloških mjera, pa da se svatko uvjeri kako je postupak prema ilegalnim migrantima bez COVID-potvrda bio sasvim zadovoljavajući. Unatoč tome, čak i zastupnici desnice (poput „suverenista“ Zekanovića), osuđuju prekomjernu uporabu sile, umjesto da jasno stanu na stranu interventnih policajaca i zaštite ih od političkih progona?! S takvom oporbom Plenković može mirno spavati!

Vrhunac histerije mogli smo vidjeti u nastupu „Možemove“ saborske zastupnice, koja se na sam spomen nasilja nad migrantima nakostriješila i počela nesuvislo napadati sve oko sebe. Prizor je bio iznimno neugodan, pogotovo za gledatelje slabijih živaca koji su nenadano izloženi uznemirujućem sadržaju. Pravobraniteljica za djecu trebala bi se tim povodom konačno oglasiti i zatražiti od domaćih televizija da ispade spomenute zastupnice, iz razumljivih razloga, prikazuju samo u kasnim noćnim satima!

 

Dinko Pejčinović/https://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)