Tko je Alexander Schallenberg, čovjek koji bi trebao naslijediti Sebastiana Kurza?

Vrijeme:1 min, 18 sec

 

Alexander Schalenberg, predložen za novog kancelara Austrije.
Sebastin Kurz podnio je večeras ostavku na dužnost austrijskog kancelara, a za svog nasljednika predložio Alexandera Schallenberga.

Schallenberg je austrijski ministar vanjskih poslova. Rođen je 1969. godine i ima četvero djece. Njegov otac je bio diplomat i veleposlanik u Indiji, Španjolskoj i Francuskoj. Schallenberg je studirao pravo na Sveučilištu u Beču i u Parizu. Zaposlen je u Ministarstvu vanjskih poslova od 1997. godine prenosi Avaz.

Schallenberg nije član Kurzeve Narodne stranke (OVP) niti bilo koje druge stranke. Međutim, njegova karijera usko je isprepletena s OVP-om i smatra se da je bio povjerenik Sebastiana Kurza dugi niz godina. Godine 2017. pregovarao je sa strankom FPO o poglavlju vanjske politike i europske politike.

Godine 2009. postao je glasnogovornik ministra vanjskih poslova Michaela Spindeleggera, zajedno s Thomasom Schmidom.

Na dužnosti ministra vanjskih poslova je od inauguracije vlade stručnjaka iz Brigitte Bierlein, koja je postavljena nakon afere Ibiza 2019. Zatim je zadržao mjesto u sljedećoj tirkizno-zelenoj vladi.

Tužiteljstvo Sebastiana Kurza vodi kao osumnjičenog u istragama korupcije. Stoga su 6. listopada 2021. izvršeni pretresi kuća u sjedištu stranke OVP, u Saveznom uredu i u Ministarstvu financija.

Kao koalicijski partner, Zeleni su kasnije pozvali da se obnovi vladin tim ÖVP-a. Kancelar bi trebao biti “besprijekorna” osoba. Schallenberg se smatra takvom osobom. Ostaje da se vidi je li Kurzov prijedlog općenito dovoljan.

Sebastian Kurz želi postati šef stranke i kluba OVP-a u parlamentu. Ostaje za vidjeti je li ova ponuda dovoljna za Zelene i može li spasiti koaliciju.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)