SVETAC DANA “Sveti Šimun”

Vrijeme:2 min, 2 sec

Bogoprimaoc, zaštitnik Zadra.

08.10.2021.

Danas slavimo svetog Šimuna.

Sveti je Šimun onaj starac koji je prema Evanđelju po Luki kod prikazanja u Hramu dočekao Josipa i Mariju i u djetetu Isusu primivši ga na ruke prepoznao Mesiju. Tom je prilikom izrekao hvalospjev „Sad otpuštaš“, koji se i danas svakodnevno moli u molitvi povečerja u božanskom časoslovu. Istom je prilikom starac navijestio Mariji da će joj mač tuge probosti srce, predskazujući tako bol koja će je snaći dok bude svjedočila muci i smrti svoga Sina.

Svečevo se tijelo danas nalazi u Zadru, kojemu je jedan od zaštitnika. Legenda pripovijeda kako ga je onamo u trinaestom stoljeću donio neki mletački trgovac. Oluja ga je na putu za Veneciju zaustavila kod Zadra te se morao skloniti u tamošnju gradsku luku.

Trgovac je sa sobom iz Svete zemlje kradomice nosio neraspadnuto tijelo svetog Šimuna, govoreći znatiželjnicima da se radi o tijelu njegova preminulog brata koje nosi u Veneciju na ukop. Sklonio se kod redovnika u samostanu izvan gradskih zidina, prema predaji u trećoredskom svetom Ivanu te je ondje i zakopao svečevo tijelo, nadajući se vratiti se po njega. Iste večeri po dolasku u samostan trgovac je preminuo, a redovnici su među njegovim stvarima pronašli dokumente koji su dokazivali da se u njihovu vrtu zapravo nalazi tijelo svetog Šimuna.

Počeli su otkapati tijelo, ali su im se uskoro pridružiše i tri gradska poglavara, koja su u snu doznala da redovnici kane svečevo tijelo zadržati za sebe, te pozovu i gradskog biskupa. Otkopavši svečevo tijelo, svečano su ga prenijeli u jednu crkvu u samome gradu. Kasnije je crkva po njemu nazvana crkva svetog Šimuna, ili Šime kako ga zovu Zadrani. Ugarska i hrvatska kraljica Elizabeta Kotromanić dala je poslije po zlataru Franji iz Milana izraditi predivnu srebrnu škrinju, ili raku, remekdjelo gotičkog zlatarstva, te u nju smjestiti svečevo tijelo. U doba baroka pridodani su joj barokni anđeli, izrađeni od zarobljenih turskih topova, koji je pridržavaju.

Uz svečevo tijelo, koje se i danas ondje nalazi, u raku su položeni i kruna i primjeri srednjovjekovnog veza. U svečanim se prilikama raka otvara, te tako vjernici imaju priliku iskazati počast svečevim relikvijama. Osim Zadra, sveti Šimun je zaštitnik i porodilja. U ikonografiji se prikazuje kao svećenik ogrnut plaštem, uz kojega stoji anđeo s kadionicom. Ponekad ga prikazuju kao proroka sa svitkom u ruci ili u odori židovskog Velikog svećenika ili rjeđe u istočnjačkoj nošnji s turbanom na glavi.

 

https://hkm.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)