NAJAVA VELEPOSLANIKA CRNA LISTA Amerika proširuje sankcije za pojedince u BiH

Vrijeme:1 min, 57 sec

“Jedno od sredstava koje imamo su sankcije. Građani moraju sankcionirati lidere, a to rade na izborima”, kazao je Nelson.

Eric Nelson, veleposlanik SAD-a u Bosni i Hercegovini u intervjuu za N1 koji će se emitirati sutra 8. listopada, govorio je o brojnim temama, ali najava da će Amerika proširiti sankcije za BiH je posebno privukla pozornost.

Prije nekoliko mjeseci, kazali ste da postoje politički lideri koji opstruiraju reforme kako bi zaštitili vlastite interese, tada ih niste imenovali, hoćete li danas, tko su oni?

Ja ne želim imenovati bilo koga, zato što ne želim umanjiti ili minimizirati problem koji postoji.

Ali nisu svi jednaki gospodine Nelson. Zašto ne bismo stvari nazvali pravim imenom?

Ja volim razgovarati o problemu korupcije i izraziti ono što je predsjednik Joe Biden rekao u lipnju. Za SAD postaje jasno – korupcija predstavlja problem za našu nacionalnu sigurnost, podriva demokraciju, protiv naših je poslovnih interesa, podriva ljudska prava, slabi prosperitet i sigurnost, prijetnja je u našoj zemlji, prijetnja je u svakoj zemlji. I postojanje korupcije van SAD-a je prijetnja za SAD. Mi smo spremni da se suočimo s korupcijom. Jedno od sredstava koje imamo su sankcije. Građani moraju sankcionirati lidere, a to rade na izborima.

Bili ste jasni, SAD su spremne koristiti sankcije. Kada, u kojem trenutku i tko će biti sankcioniran?

Ja nisam u poziciji da unaprijed govorim o bilo kojim sankcijama koje će možda doći iz Washningtona, a mogu najaviti recimo danas, a sutra ćemo dati priopćenje za tisak, gdje ćemo objasniti da proširujemo sankcije ovdje u BiH, a to se odnosi na vize. Dakle, nećemo izdavati vize, poslovne ili turističke bilo kojim korumpiranim ljudima koji žele putovati ili investirati u SAD. Dakle, imamo te ovlasti prema našem zakonu o imigracijama i uvijek je tu bio taj zakon, ali sada smo gledali da informacije koje imamo o korupciji u BIH i korumpiranim pojedincima, da im se ne izdaju vize za SAD.

Hoće li se na tom spisku naći bh. političari?

Svi mogu doći na taj spisak. Nisam u poziciji iz razloga privatnosti , da govorim o brojevima ili imenima, ali jako je važno da govorimo o tome kako mi povećavamo naše procedure , jačamo naše procedure da bi obranili SAD od potencijalnih korumpiranih pojedinaca i da zaštitimo BiH i pomognemo u borbi protiv korupcije koja podriva njena nastojanja.

 

hms.ba/ https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori