Prof. dr. sc. Mihovil Biočić: Nož u srce mlade hrvatske demokracije

Vrijeme:2 min, 11 sec

 

Tražim da ispitate moguću pristranost Pučke pravobraniteljice i ocijenite je li postojanje i djelovanje “Faktografa” protivno hrvatskom Ustavu.

 

Poštovani predsjedniče Hrvatskoga sabora,

Dopustite mi nekoliko riječi o pojavi koja se nadvila nad mladom hrvatskom demokracijom.

U vremenu borbe za hrvatsku suverenu, neovisnu i demokratsku državu, ni pomisliti nisam mogao da ću doživjeti postojanje svojevrsnog “ministarstva istine”, cenzuru, koja se ogleda u pojavi “Faktografa” – preko NGO GONG-a, a financiran stranim kapitalom (vidite https://narod.hr/hrvatska/prof-marusic-puckoj-pravobraniteljici-podrzavate-li-stvarno-faktografovu-istinu i sve povezane članke koji se na toj poveznici spominju).

Je li moguće da dopuštamo nekome, bilo kome, cenzuru rasprave, osobito intelektualne i znanstvene ili cenzuru bilo kakvog kulturnog dijaloga!?

U današnjoj sveopćoj povezanosti svijeta, osobito Europske unije na gotovo svim poljima, je li moguće da Faktograf uzima za cenzora za hrvatsku povijest baš nekoga iz Srbije (Stefan Gužvica, https://www.hop.com.hr/2020/06/10/faktografovo-lice-pozdravlja-sa-tri-prsta/), zemlje u kojoj zasigurno nema prevladavajućeg objektivnog mišljenja o hrvatskim događajima i stvarnosti.

Primjera cenzure ima više, a navodim Vam nedavni primjer našeg vrhunskog znanstvenika prof. emeritusa, jednog od 2% najcitiranijih svjetskih znanstvenika Matka Marušića (https://www.unist.hr/novosti/splitski-znanstvenici-me%c4%91u-2-posto-najcitiranijih-u-svijetu). Neshvatljivo je da je Marušićevu  zamolbu za pomoć i zaštitu odbila i Pučka pravobraniteljica, upućujući ga na sud! Time sama ukazuje da njezina pozicija nije potrebna ni državi niti puku! Ako odbija reagirati u smislu slobode mišljenja, na što onda uopće može ili želi reagirati? Vjerujem da je pozicija Pučkog pravobranitelja dobra i plemenita ideja, ali i da je aktualna pravobraniteljica politički pristrana i ne želi ispitati ulogu i rad Faktografa. Zato Vas molim da je na to upozorite, ali također i to da Hrvatski Sabor razmotri i samo postojanje Faktografa u demokratskoj državi Hrvatskoj. Faktograf cenzurira tekstove (i to po komunističkom obrascu) a takvo djelovanje u slobodnoj, samostalnoj i demokratskoj Republici Hrvatskoj ne smije postojati! Jako sam ogorčen i zabrinut zbog toga! Molim Vas da sa svoje pozicije organizirate analizu Faktografova djelovanja i utvrdite je li njegovo postojanje i djelovanje protivno slovu hrvatskog Ustava.

Poštovani gospodine predsjedniče, sloboda intelektualne rasprave i traženje znanstvene istine na svim područjima je “conditio sine qua non” demokracije, a svako arbitriranje nad time, nekada u obliku komunističkog Agitpropa i “ministarstva istine”, a danas neznamčijeg Faktografa, je nož u srce naše mlade demokracije.

Molim Vas da svojim autoritetom poduzmete sve što je u Vašoj moći, kako bi se spriječilo ruganje s hrvatskim narodom i našim postignućima.

Srdačan pozdrav i svako Vam dobro,

 

Prof.dr.sc. Mihovil Biočić

 

Hrvatsko nebo   

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)