UZURPATOR NA SUMMITU U LJUBLJANI: Protuustavni član Predsjedništva BiH, protuustavno u Sloveniji, kako bi zagovarao rušenje Daytonskog sporazuma i Ustava BiH

Vrijeme:2 min, 23 sec

 

Ne samo da će na Summitu EU- Zapadni Balkan sudjelovati bez odobrenja Predsjedništva BiH i bez usuglašene platforme za nastup, na što je ukazao srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, uzurpator hrvatske pozicije u kolektivnom šefu države Željko Komšić na skupu europskih i lidera zemalja zapadnog Balkana u Sloveniji će zagovarati rušenje Daytonskog sporazuma i Ustava BiH, i pri tom optuživati druge da su protiv europskih standarda, piše Hrvatski Medijski Servis.

Komšić je naime, uoči odlaska u Sloveniju za Fenu izjavio kako smatra da je ovaj summit prilika da Europska unija još jednom jasno stane iza presuda Europskog suda za ljudska prava, odnosno iza svih pet presuda, kako bi se u Bosni i Hercegovini, u njenom ustavnom uređenju i izbornom sustavu uklonili svi elementi diskriminacije građana utvrđenih presudama, ne spominjući ni jednom riječju potrebu provedbe presude Ustavnog suda BiH u predmetu Ljubić, na čemu također insistira EU.

Komšić je kazao kako u BiH postoje političke snage, poput SNSD-a i HDZ-a, koje se, kako tvrdi, iz svojih interesa protive provođenju tih presuda, “zalažući se za još veće etničke podjele i u društvu i u državi”.

Opće je poznato da se HDZ BiH ne protivi, dapače, zalaže se za provedbu presuda Europskog suda za ljudska prava, ali i presude Ustavnog suda BiH u predmetu Ljubić, koja bi onemogućila da Bošnjaci biraju hrvatskog člana Predsjedništva BiH, čemu se protivi upravo Komšić, zbog svojih sebičnih interesa.

Komšić kaže kako Europska unija ne smije odustati od svog sustava vrijednosti, demokracije i jednakopravnosti građana, jer bi to značio poraz i za EU i za BiH. Istinske vrijednosti Bosne i Hercegovine su istinske vrijednosti na kojima počiva Europska unija – zaključio je Komšić u izjavi za Fenu, zaboravljajući da je jedna od vrijednosti Europske unije a to bi trebale biti i vrijednosti BiH, vladavina prava, koja podrazumjeva i provedbu presuda Ustavnog suda BiH, čemu se Komšić protivi.

Komšić također zaboravlja kako je demokracija vladavina naroda, a da pod narodom Ustav BiH podrazumjevaju tri konstitutivna naroda Bošnjake, Hrvate i Srbe, pri čemu je upravo on simbol i sredstvo oduzimanja ustavnog prava Hrvatima da biraju svog člana Predsjedništva. Jednakopravnost građana, koju spominje Komšić, u BiH nije sporna, svi uključujući i pripadnike nacionalnih manjina mogu se kandidirati i biti izabrani u građanska predstavnička tijela vlasti od općinskih i gradskih vijeća, županijskih parlamentata, entitetskih i državnog zastupničkog doma, ali je sporna Ustavom zajamčena jednakopravnost naroda, zahvaljujući protuustavnom, nametnutom Izbornom zakonu koji je omogućio upravo Komšiću da parazitira na poziciji, koja je po Ustavu, namjenjenoj onom koga su izabrali Hrvati, a ne njemu.

Inače, sastanak na vrhu Europska unija – zapadni Balkan okupit će danas i sutra čelnike država članica EU i partnera sa zapadnog Balkana na Brdu kod Kranja u Sloveniji. Sastankom će predsjedavati predsjednik Europskog vijeća Charles Michel koji će uz predsjednicu Europske komisije Ursulu von der Leyen predstavljati EU.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori