Ako Hrvatska završi 2. u skupini morat će osvojiti turnir za plasman na Svjetsko prvenstvo

Vrijeme:2 min, 27 sec

Točnije, održat će se tri turnira, a samo pobjednici tih turnira idu u Katar

Hrvatsku nogometnu reprezentaciju čekaju dva ključna dvoboja u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Kataru. U petak igra u gostima kod Cipra, a tri dana kasnije ugostit će Slovačku u Gradskom vrtu.

Hrvatska trenutno drži prvu poziciju u skupini, ali je bodovno poravnata s Rusijom. U slučaju da momčad Zlatka Dalića završi kao druga na tablici, čeka ju dosad neviđeni format i turnir kakav se nije igrao.

Što Hrvatskoj treba za prvo mjesto?

Računica Hrvatske je prilično jasna. U igri je još 12 bodova, a za zadržavanje prvog mjesta trebat će ih osvojiti više nego Rusija. Naravno, Hrvatsku mogu stići i druge momčadi iz skupine, posebno Slovačka. Međutim, ako selekcija Zlatka Dalića uzme barem devet bodova do kraja, onda ju nijedna druga momčad osim Rusije ne može prestići.

U slučaju jednakog broja bodova, prvo se gleda ukupna gol-razlika. Hrvatska tu zasad stoji bolje od Rusije, ali je razlika u samo jednom pogotku. S tog aspekta, do kraja kvalifikacijskog ciklusa nije bitno samo pobjeđivati nego je bitno i pobjeđivati uvjerljivo.

U slučaju da Hrvatska bude prva u skupini, mirno će uzeti svoju vizu za Katar i čekati ždrijeb skupina. U slučaju da bude treća ili lošije od toga, ispada bez ikakve dodatne šanse za plasmanom. Međutim, ako bude druga, morat će igrati i osvojiti sasvim novi turnir.

Drugoplasirani nema prava na pogrešku. Mora osvojiti nezgodan turnir

S obzirom na to da Europa ima 13 mjesta za prvenstvo u Kataru, nakon što se deset pobjednika kvalifikacijskih skupina tamo plasira, preostat će tri pozicije. Neće se, kao dosad, igrati jedna runda doigravanja u kojem će momčadi u međusobnom dvoboju odlučivati o putniku na SP, već će se održati turnir.

Točnije, održat će se tri turnira. Na svakom od njih će sudjelovati po četiri ekipe, a u Katar će ići samo pobjednici tih turnira. Pravo nastupa na turniru imat će deset drugoplasiranih reprezentacija iz kvalifikacijskih skupina te dvije momčadi iz Lige nacija koje su najbolje po rankingu u tom natjecanju, a u kvalifikacijskoj skupini ne osvoje barem drugo mjesto.

Primjerice, to bi u trenutnoj situaciji bili Wales i Austrija koji drže treće, odnosno četvrto mjesto u kvalifikacijskoj skupini, ali su među četiri najbolje reprezentacije u Ligi nacija B. Završni turnir se igra u formatu dva polufinala na jednu utakmicu te jednom finalnom utakmicom. Polufinalni dvoboji igrat će se 24. i 25. ožujka, a finala 28. i 29. ožujka.

Domaćini polufinalnih utakmica bit će šest najboljih drugoplasiranih reprezentacija iz kvalifikacija, dok će se domaćin finala određivati ždrijebom, piše Index.hr.

Za očekivati je da će se većina najjačih svjetskih reprezentacija ipak direktno plasirati na Svjetsko prvenstvo, ali bilo bi vrlo opasno završiti na ovakvom turniru na kojem ne postoji prostor za pogrešku. Prema sadašnjim rezultatima, na tom turniru sudjelovali bi Srbija, Švedska, Švicarska, Ukrajina, Češka, Škotska, Norveška, Rusija Armenija, Albanija, Wales i Austrija.

 

Vrisak.info/ https://www.vrisak.info/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)