VISOKI PREDSTAVNIK Schmidt neodređeno o legitimnom predstavljanju Hrvata: Treći entitet ne postoji, to je osnova za moj rad

0

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt izjavio je da podržava izbornu reformu koja će zemlju približiti Europskoj uniji, te se nada postizanju sporazuma o takvim promjenama uoči izbora koji se održavaju u listopadu sljedeće godine.

– Bilo bi dobro da se promjena izbornog zakona dogodi na vrijeme prije izbora u listopadu 2022. godine – rekao je Reutersu visoki predstavnik u BiH, Christian Schmidt, misleći na promjene prema jednakim i demokratskim pravima za sve građane.

– Odluke Europskog suda za ljudska prava nisu provedene, poput presude Sejdić-Finci u kojoj se navodi da se netko tko se ne identificira ni kao Hrvat, Srbin ili Bošnjak ne može kandidirati za predsjednika. To mora biti promijenjeno – rekao je Schmidt.

Njegov ured nadzire provedbu Daytonskog mirovnog sporazuma iz 1995. godine kojim je okončan rat u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine. Schmidt, bivši njemački ministar, izjavio je da trenutni zakon ne ispunjava međunarodne zahtjeve, uključujući sudske presude.

Visoki predstavnik u BiH je također komentarao pritužbe Hrvata u BiH da zakon ne garantira jednaku zastupljenost sva tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini – Hrvate, Srbe i Bošnjake – Schmidt se pozvao na Daytonski sporazum kojim su stvorena dva entiteta, jedan u kojoj su većina Bošnjaci i Hrvati, a drugi u kojoj su većina Srbi.

– Daytonski sporazum vrlo jasno kaže da ne postoji treći entitet i to je osnova za moj rad – rekao je.

Dnevnik.ba/ https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara