SVETAC DANA “Sveti Vinko Paulski”

Vrijeme:1 min, 42 sec

Misionar, zaštitnik siromašnih.

27.09.2021. 

Sveti Vinko Paulski primjer je i svjedok milosrđa i ljubavi. Rođen je 1581. godine u Francuskoj. Kako bi se izvukli iz siromaštva, otac je prodao volove i poslao sina da uči za svećenika. Smatrao je da bi tako njegov sin imao lakši i materijalno sigurniji život, a mogao bi pomoći i svojim roditeljima. Vinko je marljivo učio, studirao teologiju na sveučilištu u Toulouseu i sa dvadeset godina postao svećenik. Bezuspješno je pokušavao dobiti dobrostojeću župu. Za to vrijeme upao je u dugove i morao pobjeći od zajmodavaca. Na tom su ga bijegu zarobili turski gusari i prodali u Tunis.

Vinko je u Tunisu radio kod nekog ribara, pa kod alkemičara. Kada mu se ukazala prilika, pobjegao je i došao u Avignon. Opet se borio za dobro crkveno mjesto s puno novaca. Znao je govoriti – ‘Da sam znao što je svećeništvo, radije bih danas obrađivao zemlju’. Nakon desetak godina svećeništva konačno je dobio župu kod Lyona. Tu je, dok se spremao za nedjeljnu misu, saznao da su u jednoj osamljenoj kući svi članovi obitelji teško bolesni i bez ičije pomoći. Vinko se tada prvi put susreo s nevoljama običnih ljudi. Kad je s propovjedaonice obavijestio vjernike o toj obitelji, mnogi su pritekli u pomoć. Taj događaj je u Vinku probudio sveca.

Vinko je najprije osnovao Bratovštinu ljubavi, društvo koje će pomagati bolesnima. Njegovo djelo nastavlja rasti. Organizirao je pučke misije i nove zajednice ljubavi – red Sestara milosrdnica, Družbu misionara – lazariste, Družbu Presvetog Sakramenta koja je pomagala galijašima. Za života je napisao više od trideset tisuća pisama. Skupljao je napuštenu djecu po pariškim ulicama i osnivao misijske postaje u Alžiru, Tunisu i Madagaskaru. Umro je u 80. godini života 1660. godine u Parizu. Svetim je proglašen 1737. godine. Zaštitnik je dobrotvornih ustanova, bolnica, konja, duhovnih vježbi i dobrovoljaca.

Nakon Vinkove smrti, njegova milosrdna vojska osnovala je tisuće bolnica, klinika, škola i sirotišta širom svijeta. Sestre milosrdnice u Zagreb dolaze 1844. godine, a u Frankopanskoj ulici podigle su prvi samostan, školu i crkvu.

 

https://hkm.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori