BRKIĆ/Komšićev istup u UN-u izravan je udar na BiH, a vrijeđanje predsjednika RH nedostatak kućnog odgoja

Vrijeme:3 min, 20 sec

ZAMJENIK MINISTRICE VANJSKIH POSLOVA BIH

Uobičajena procedura svake godine pred Opću skupštinu UN-a jeste izrada Platforme za nastup delegacije BiH i njezino usvajanje na sjednici Predsjedništva BiH na kojoj se određuje i izaslanstvo BiH. Čak bi se ranije na Predsjedništvu BiH raspravljao i nacrt obraćanja šefa delegacije koji je uvijek predstavljao balansiran stav BiH po svim aktualnim globalnim pitanjima. Sve je to izostalo na Predsjedništvu BiH ove godine. Uzurpator hrvatske pozicije u Predsjedništvu BiH Željko Komšić bez odluke Predsjedništva BiH, bez usuglašene platforme i usuglašenog teksta govor obratio se Općoj skupštini UN-a predstavljajući svoje i stavove bošnjačke politike, kao politiku Bosne i Hercegovine.

Komentirajući Komšićev postupak zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH Josip Brkić kazao je za Hrvatski Medijski Servis da “tko god da je otišao govoriti na Opću skupštinu UN u ime Bosne i Hercegovine, a da nisu ispoštivane procedure, radi izravno protiv nje”.

Zlorabljenje pozicije i lažno predstavljanje

-Nepoštivanjem procedura u instituciji BiH u kojoj radite, te lažno predstavljanje ni na koji način ne doprinosi stabilnosti unutar zemlje i stvarnom predstavljanju stavova BiH na međunarodnom planu. Dapače, doprinosi kreiranju i projiciranju slike Bosne i Hercegovine kao nefunkcionalne države. To oni koji se bave BiH iz ovakvih postupaka mogu iščitavati, naglasio je Brkić.

S druge strane, napominje, stvara se presedan da svatko može bez stava Predsjedništva BiH, zlorabeći poziciju predsjedatelja, iznositi neartikulirane stavove u ime države BiH.

Brkić kaže kako na na stručnom Kolegiju Ministarstva vanjskih poslova, nije raspravljano o ovome, te da nije imao prigode s ministricom vanjskih poslova Biserom Turković o ovome razgovarati i pitati je zašto ona nije otputovala u New York. Kaže kako bi želio vjerovati da je razlog upravo u nepoštivanju procedura u Institucijama BiH.

Kako se sam sadržaj Komšićevog govora pred Općom skupštinom UN-a ne temelji na zajednički usvojenoj platformi Predsjedništva BiH, on, kaže Brkić, u najboljem slučaju predstavlja političke stavove ili popis želja jedne stranke, skupine ljudi ili pojedinca kako god ih netko akceptirao, no, dodaje, to svakako nisu stavovi koji zrcale stav i poglede iz Bosne i Hercegovine. Mnogima je, ističe sugovornik HMS-a, danas to jasno, kako u BiH tako i u inozemstvu.

Milanović na pravi način predstavio gorući problem u BiH

Upitan kako komentira istup hrvatskog predsjednika Milanovića na Općoj skupštini UN, u dijelu u kojem je govorio o BiH i kršenju prava Hrvata, zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH Josip Brkić kaže kako je Milanović u kontekstu stanja na prostoru Zapadnog Balkana, posebno naglasio kako je BiH na određen način temelj za mir i sigurnost u široj regiji. Ocijenio je i kako se narativi u BiH često kreću između dva nepravedna cilja- centraliziranog upravljanja i separatizma, što je protivno duhu ustavnog okvira koji proizilazi iz Deytonsko-pariškog sporazuma.

-Predsjednik Hrvatske je na pravi način i u dobroj vjeri predstavio gorući problem u Bosni i Hercegovini, a to je legitimno političko predstavljanje konstitutivnih naroda na svim razinama, što implicira nužnost izmjene Izbornog zakona, smatra Brkić.

Nnedostatak kućnog odgoja

Milanovićev govor u UN naišao je na opću osudu bošnjačke javnosti, dok ga je Komšić uvredljivo nazvao „šarlatanom opasnih namjera“. Upitan kako objašnjavate ovakve reakcije s obzirom da je Milanović u UN-u, krajnje dobronamjerno govorio o onom što su činjenice i zašto je važno izmijeniti Izborni zakon, Brkić kaže kako nikada ne komentira izjave drugih političara i njihove umjetničke dojmove o trećima.

-Pogotovu ne kada se koristi jezik ulice koji izravno zrcali pomanjkanje kućnog odgoja i propuste u obrazovnom ciklusu pojedinca. Svaka izjava u javnom prostoru u prvom redu govori o njenom autoru a tek onda o svima drugima, ističe sugovornik HMS-a.

Brkić kaže kako o nužnosti izmjene izbornog zakona, o legitimnom političkom predstavljanju u cilju osiguranja jednakopravnosti sva tri konstitutivna naroda u BiH, o osiguranju temeljnih ljudskih prava kolektivitetima i svakom pojedincu koji živi u BiH sve više međunarodnih dužnosnika kako izvan tako i u BiH govori o ovome i predpostavlja ova pitanja kao temelj za stabilnu, prosperitetnu i funkcionirajuću BiH. -Sve ono što danas nemamo, zaključuje.

 

hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori