Krešić o Milanovićevim izjavama u UN-u: Napravio je iskorak na najvažnijoj svjetskoj pozornici, posebno je to važno jer je na tlu SAD-a

Vrijeme:1 min, 15 sec

Zoran Milanović sinoć je pred Ujedinjenim narodima, među ostalim, govorio o Bosni i Hercegovini i Hrvatima u toj zemlji.

Ponovio je problem neravnopravnosti Hrvata u BiH kojima brojniji Bošnjaci nameću političke predstavnike.

“Izborne reforme u Bosni i Hercegovini odavno kasne i hitno su potrebne. Izborne reforme trebale bi omogućiti svakom konstitutivnom narodu (Bošnjacima, Srbima i Hrvatima) da biraju svoje predstavnike na svim odgovarajućim političkim razinama. Hrvati Bosne i Hercegovine nisu bili u mogućnosti iskoristiti ovo pravo. Nije stoga čudno što se osjećaju marginalizirani i obespravljeni. To se mora promijeniti”, kazao je, među ostalim, Milanović.

Novinar Večernjaka Zoran Krešić kaže u izjavi za Bild.ba da je Milanović “napravio iskorak”.

“Na najvažnijoj svjetskoj pozornosti hrvatski je predsjednik ostao dosljedan svojim stajalištima oko Bosne i Hercegovine. Rekao bih da je ovoga puta napravio i iskorak. Koristio je isti wording kao i hrvatski premijer u Rezoluciji Europskoga parlamenta o ‘federalizmu, decentralizaciji i legitimnom predstavljanju’. To je i suština izborne reforme koja se očekuje u BiH kako bi se izbjegla daljnja politička konfrontacija triju naroda i stalno podizanje tenzija”, rekao je.

Izjava je, smatra Krešić, dodatno važnija jer je izgovorena na tlu SAD-a, a evo i zašto:

“Milanovićeve riječi posebno dobivaju na važnosti jer je to izgovorio na tlu SAD-a, zemlje koja zapravo jedina može utjecati na promjene u BiH, koje istodobno podrazumijeva očuvanje temelja Daytonskog mirovnog sporazuma – konstitutivnih naroda te očekivanja od prihvaćanja vrijednosti EU-a”, rekao je.

 

I. C./Bild.ba/https://www.bild.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)