U ovom trenutku ne postoje uvjeti za održavanje izbora, napadi na Schmidta pokazali stvarno lice unitarističkog nacionalizma

Vrijeme:1 min, 34 sec

U Mostaru je održana 25. redovita sjednica Predsjedništva HDZ-a BiH, na kojoj se razgovaralo o svim aktualnim događanjima na političkoj i društvenoj sceni u Bosni i Hercegovini, budućim aktivnostima koje predstoje kada je stranka u pitanju te formatu budućih razgovora o Izbornom zakonu BiH na najvišim političkim razinama, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Predsjedništvo HDZ BiH izdvojilo je posljednje događaje i orkestrirane napade na Visokog predstavnika Schimdta koji su demonstrirali stvarno lice unitarističkog nacionalizma. Posljednjih dana javnost je svjedočila upravo onome što se više ni koordiniranim djelovanjem političke i medijske unitarističke mašinerije, kao i dirigiranih djelovanja izvana više ne može minimizirati ni sakriti: međunarodna zajednica uvidjela je tko i što čini srž dubokih podjela u Bosni i Hercegovini te na kakav način žele dokinuti ustavni poredak ove zemlje.

Na press konferenciji predsjednik HDZ BIH dr. Čović istaknuo je kako sve političke snage treba usmjeriti u razgovore koji slijede na visokim političkim razinama, iako ti razgovori na bilateralnoj razini intenzivno posljednjih mjesec dana.

Čović je prokomentirao je i pismo upućeno visokim međunarodnim dužnosnicima koji su i supotpisnici Sporazuma iz Mostara o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH.

„Krajem rujna imamo čitav niz sastanaka i jedan jako ozbiljan kontinuitet razgovora na temu promjene Izbornog zakona. Pismo koje je jutros upućeno vrlo jasno ističe da nećemo pasti u zamku nečijeg špekuliranja brojkama koliko je Hrvata u vlasti i koliko čega hrvatskom narodu pripada“, kazao je.

„U ovoj neizbornoj godini sve odluke, bez iznimke, od strane svih sudova moraju biti provedene kako bi osigurali legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda kako to nalaže Ustav BiH. U ovome trenutku uvjeti za održavanje izbora ne postoje i upravo zato procesi razgovora slijede na ovoj razini i intenzitetu“, zaključio je Čović.

Na današnjoj sjednici Predsjedništva HDZ-a BiH dogovorilo se i o izvještajnim aktivnostima svih organizacija unutar obitelji HDZ-a BiH kako bi napravili kompaktnost u širem smislu.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori