PREDSJENDIK SDA IZETBEGOVIĆ: Hrvati imaju 100 posto više nego što im pripada prema Ustavu i Popisu stanovništva

Vrijeme:2 min, 4 sec

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, gostovao je večeras u programu N1 televizije, gdje je govorio, između ostalog, o ‘frustracijama Hrvata u BiH‘.

“Hrvati imaju svoju frustraciju. Nije ustavotvorac htio da to bude hrvatski član Predsjedništva BiH nego da svaki od trojice članova zastupaju i Hrvate i Bošnjake i Srbe sa teritorija cijele BiH. Ali, ako oni inzistiraju, ako se tako destabilizira zemlja, možemo im izići u susret kroz presudu Sejdić Finci. Ukinut ćemo te prefikse nacionalne, to je onda aprilski paket“, rekao je Izetbegović.

Hrvati, naveo je Izetbegović, imaju 100 posto više nego što im pripada i po Ustavu i prema popisu stanovištva na razini BiH, a u Federaciji, po oba ta kriterija, čak 50 posto više, piše Dnevnik.ba.

“Bojim se da Hrvati vjeruju da nisu dovoljno predstavljeni, njima je to tako prezentirano“, rekao je Izetbegović.

Izetbegović je rekao, komentirajući proslavu Dana srpskog jedinstva i najavu o stvaranju ‘srpskog sveta’, kako srpskim političarima u BiH treba ostaviti vremena da se ispušu nakon što je Inzko nametnuo zakon o zabrani negiranja genocida.

“SDS se ne može boriti protiv Dodika, jer on i SNSD diktiraju taj tempo. Možda se pokušati nekim referendumom pocijepati državu”, rekao je Izetbegović i dodao kako je odgovor SDA na to moderna, europska i multietnička BiH u kojoj će se poštovati ljudska i kolektivna prava, te pristupanje EU i NATO-u.

U tijeku je, dodao je Izetbegović, svesrpski projekt, jer se sve što se događa u Crno Gori prelijeva i na BiH.

“Tužiteljstvo progoni Bošnjake u Federaciji BiH, a ne bavi se Dodikom. Treba zabraniti da se neradom ubija zemlja u kojoj ste rođeni. Ja bih da sam, OHR, PIC, zemlje Kvinte, radio takve stvari, ili će retrogradne politike navladati i sudariti se sa nama, patritotima, na jedan vrlo ružan način”, rekao je i dodao kako se ne pita nikog kad će biti kraj BiH, ni Petrsicha, nego zlatne ljiljane.

“BiH hiljadu godina živi, da ne preživi ovo. BiH se nikad neće raspati. Tu se pitaju oni koji vole ove zemlju i nemaju alternativu”, rekao je i pozvao OHR da nametne sankcije političarima koji se protive transparentnom održavanju izbornog procesa.

„ Ako političari nisu spremni da se odreknu mehanizama da namještaju rezultate izbora, onda to treba uraditi OHR. To bi nam pomoglo”, rekao je i dodao da ne bude više nikad sumnje da se nešto naštimalo“, izjavio je.Izuzetak je, u tome, dodao je, Izetbegović, dio koji se odnosi na izbor hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

 

hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori