Tko je koliko zastupljen? U institucijama FBiH Bošnjaka triput više od Hrvata…

Vrijeme:2 min, 47 sec

Od ukupno 15.592 zaposlenika državnih institucija u Bosni i Hercegovini, njih 6899 su Bošnjaci (44,28%), od kojih je 1416 na rukovodećim mjestima, Srba je 5639 (36,16%), od toga 1043 na rukovodećim mjestima, a Hrvata 2887 (18,45%), od kojih 699 rukovoditelja.

Ostalih je 156, a 12 na rukovodećim pozicijama. Među zaposlenicima je i 11 iz nacionalnih manjina (tri rukovodeća).

Objavio je ovo Večernji list pozivajući se na podatke iz “Posebnog izvješća o zastupljenosti konstitutivnih naroda i ostalih u institucijama, upravnim organizacijama i regulatornim tijelima Bosne i Hercegovine, Federacije BiH, Republike Srpske, Distrikta Brčko BiH i županija Federacije BiH (prema proračunskim jedinicama) s izuzetkom policijsko-sigurnosnih struktura” koje su objavili ombudsmani za ljudska prava BiH.

Podaci za federalne institucije govore da je u njima 2675 Bošnjaka (141 rukovoditelj) od 3806 zaposlenika. Hrvata su 924 (74 rukovoditelja), Srba je 97 (šest rukovodite-lja), ostalih 77 (šest rukovoditelja), bez pripadnika nacionalnih manjina. Promatrano u postocima, Bošnjaci čine 70,3% zaposlenih u federalnim institucijama, Hrv-ta je 24,28%, Srba 2,55% i ostalih 2,02%.

Pismo SDA 

Novine navode kako ovi podaci ”zorno svjedoče kako su netočne tvrdnje pojedinih političara, podržane medijskim spinovima, kako Hrvati zauzimaju mnogo vise pozicija nego što im to po brojnosti pripada”.

Tako je SDA poslala pismo OHR-u u kojem tvrdi da ”Hrvati imaju 106 posto više a Bošnjaci 36 posto manje pozicija u odnosu na postotak ova dva naroda u ukupnoj etničkoj strukturi naroda Bosne i Hercegovine”.

Tako je i Bakir Izetbegović rekao kako su savjetnici visokog predstavnika za BiH Christianu Schmidtu morali pripremiti precizne podatke ”prije nego se on upustio s tvrdnjama o nedovoljnoj zastupljenosti Hrvata u središnjim institucijama BiH”.

”Hrvati u Bosni i Hercegovini čine 15,5 posto stanovništva, a u Vijeću ministara i Domu naroda imaju paritet uz različite mehanizme veta kojim raspolažu. Na rukovodećim pozicijama u državnim agencijama Hrvata ima 32 posto, odnosno duplo više od Ustavom propisane kvote. Slično je i s Federacijom BiH, u kojoj prema popisu ima 22,4 posto Hrvata, a hrvatski kadrovi čine 33 posto rukovodnog kadra”, rekao je Izetbegović.

Džaferović o mantrama 

Večernjak navodi kako je u svim institucijama i tijelima na razini Federacije BiH Bošnjaka zaposleno tri puta više nego Hrvata, a i na rukovodećim pozicijama dvostruko ih je više nego Hrvata.

Između ostalog, novine navode kako je i na državnoj razini zaposleno znatno više Bošnjaka i Srba nego Hrvata. I član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović bavio se brojkama pa je rekao kako Hrvati imaju više nego što im pripada.

“Govori se o osjećaju ugroženosti, a ne o pravoj ugroženosti. Osjećaj se može proizvoditi raznim mantrama, raznim pričama. Ja sam da se daju argumenti. Neka se pogleda u institucijama na svim nivoima koliko je kojeg naroda zastupljeno. Vidjet će se jasno da hrvatski narod nije manje zastupljen, čak je više zastupljen od onoga što mu pripada po Ustavu BiH”, rekao je Džaferović.

Čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović je, u pismu diplomatima, napisao pak kako se radio o fabriciranim matematičkim informacijama.

”Žalosti me da neki domaći politički čimbenici još uvijek ne shvaćaju ozbiljnost situacije, niti našu odgovornost i beneficije iskoraka kojega možemo poduzeti, baveći se više poticanjem destabilizirajućih političkih narativa i uništavanjem zaglavnog kamena, temelja Bosne i Hercegovine koja počiva na principu konstitutivnosti i legitimnosti predstavljanja”, napisao je Čović, prenosi Bljesak.info.

Bild.ba/https://www.bild.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)