Sjeverna Koreja ispalila dva balistička projektila

0

 

Sjeverna Koreja ispalila je dva balistička projektila sa svoje istočne obale u Istočno more, potvrdio je Južnokorejski šef stožera (JCS).

Japan je također izvijestio da je ispaljen objekt te da se možda radilo o balističkom projektilu.

Japanski premijer Yoshihide Suga nazvao je ovo “sramotnim”, rekavši da prijeti miru i sigurnosti u regiji.

Drugi ovakav test naoružanja

Ovo je već drugi test naoružanja koji je Sjeverna Koreja provela ovoga tjedna.

Nije jasno kamo su projektili bili namijenjeni te koji je njihov domet, ali JCS kaže da je njena vojska “u stavu pripravnosti te u bliskoj suradnji sa SAD-om”.

Testiranje balističkih projektila u suprotnosti je s UN-ovim rezolucijama, čiji je cilj obuzdavanje nuklearnih aktivnosti Sjeverne Koreje.

Sjeverna Koreja u krizi, vladaju nestašica hrane i gospodarska kriza

U ponedjeljak je Sjeverna Koreja testirala krstareći projektil dugog dometa, koji može pogoditi veći dio Japana, nazvavši ga “strateškim oružjem od velikog značaja”.

Stručnjaci kažu da je krstareći projektil možda nosio nuklearnu bojnu glavu. Vijeće sigurnosti UN-a zabranjuje testiranje te vrste oružja.

No smatra balističke projektile opasnijima jer mogu nositi veće i snažnije terete, imati daleko veći domet i brže putovati.

Sjeverna Koreja suočena je s nestašicom hrane i ozbiljnom gospodarskom krizom, što dovodi do pitanja o tome kako je još uvijek u stanju razvijati oružje.

Zemlja je provela više od godinu dana u izolaciji. Prekinut je veći dio trgovine s najbližim saveznikom Kinom kako bi se zaustavilo širenje korone.

Već testirali naoružanje u ožujku

Kineski ministar vanjskih poslova u srijedu će razgovarati sa svojim južnokorejskim kolegom u Seulu.

Na dnevnom redu vjerojatno će biti i program naoružanja Sjeverne Koreje te zastoji u pregovorima o denuklearizaciji.

U ožujku ove godine Pjongjang je prkosio sankcijama i testirao balističke projektile, što je izazvalo oštre reakcije SAD-a, Japana i Južne Koreje.

Proteklog mjeseca, pak, UN-ova atomska agencija kazala je da je izgledalo kao da je Sjeverna Koreja pokrenula reaktor koji bi mogao proizvoditi plutonij za nuklearno oružje, nazivajući to “duboko zabrinjavajućim” razvojem.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara