Obilježena 28. godišnjica stravičnog zločina nad Hrvatima Uzdola: “Neka pravda krene poštivanjem žrtve”

Vrijeme:1 min, 17 sec

 

 

U selu Uzdol u općini Prozor/Rama u utorak je obilježena 28. godišnjica stradanja 29 hrvatskih civila i 12 pripadnika Hrvatskog vijeća obrane, koje su 14. rujna 1993. godine ubili pripadnici Armije BiH.

Vezano

Zločini tzv. armije BiH: Uzdol 14. 09. 1993. godine

 

Brojna rodbina i prijatelji stradalih, predstavnici braniteljskih udruga, te politički predstavnici okupili su se u utorak u Uzdolu kako bi odali počast stradalima. Najstarija žrtva u Uzdolu imala je 87, a najmlađa 10 godina.


Felka Vidović iz Uzdola, koja je prije 28 godina izgubila muža i nekoliko članova obitelji, kazala je kako je žalosno da za taj zločin nitko ne odgovara te je pozvala vlasti da pronađi i kazne počinitelje.

Dodala je kako je teško živjeti u neizvjesnosti i kako ne vjeruje da će doživjeti pravdu za zločin koji se dogodio u tom mjestu 1993. godine.


Program obilježavanja započeo je kratkim razmatranjem o sv. križu, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u Memorijalnom centru, a potom je održana misa za uzdolske žrtve, koju je predvodio don Ljubo Zadrić.

Vijence su položili članovi obitelji poginulih i udruga 3. bojne brigade Rama i branitelja Uzdola, predstavnici HNS-a, predstavnici Općine Prozor Rama, izaslanstvo predsjednika Vlade RH te Ministarstva branitelja RH, Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata Rama, predstavnici HDZ-a 1990, izaslanstvo Općine Tomislavgrad i udruge proistekle iz Domovinskog rata, predstavnici Malonogometnog kluba Uzdol, predstavnici Udruge zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara i Udruga policije branitelja Jastrebarsko i predstavnici 4. brigade Hrvatske vojske.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)