Terorist koji je naredio napad u kojem je poginuo hrvatski vojnik, a još dvojica teško ranjena, novi je ministar u Afganistanu

Vrijeme:3 min, 30 sec

Afganistan je konačno dobio privremenu vladu koja će, kako tvrde talibani, vladati do izbora koji mogu biti za šest mjeseci, ali i za deset godina. Tako su tri tjedna nakon preuzimanja vlasti u Afganistanu talibani objavili sastav dijela buduće vlade kojom će predsjedati Mohammad Hassan Akhund, jedan od utemeljitelja talibanskog pokreta, unatoč tome što je bilo najavljeno kako će na čelu vlade biti suosnivač pokreta Abdul Ghani Baradar.

Međutim, na čelu s budućim ministrom unutarnjih poslova Sirajuddinom Haqqanijem, čelnikom zloglasne mreže Haqqani, Baradar će biti samo drugi čovjek nove izvršne vlasti s obzirom na to da ga vojno krilo talibana smatra preliberalnim i previše naklonjenom SAD-u i Zapadu, piše Večernji list.

Poznato je da je 2018. godine Baradar, na zahtjev bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, pušten iz zatvora u Pakistanu. Baradar koji, osim vojnog krila, uživa ugled i poštovanje različitih talibanskih struja, vodio je pregovore s Amerikancima u Dohi koji su se završili povlačenjem stranih snaga iz zemlje. Među drugim imenovanjima su mula Yaqoub, sin mule Omara, bivšeg lidera pokreta talibana, koji će biti ministar obrane, a Sirajuddin Haqqani, čelnik mreže Haqqani, ministar unutarnjih poslova. Amir Khan Muttaqi, talibanski pregovarač u Dohi, imenovan je ministrom vanjskih poslova, a Hedayatullah Badri bit će na čelu ministarstva financija.

Nakon objave nove vlade Afganistana, oglasio se vođa talibanskog pokreta mula Hibatullah Akhundzadeh kazavši kako će buduća afganistanska vlada i svi njeni poslovi biti u skladu s pravilima i odredbama islamskog šerijata. Naglasio je da će se pokret pridržavati svih međunarodnih zakona, rezolucija i povelja koje nisu u suprotnosti sa šerijatom.

Isto tako, Akhundzadeh se obvezao jamčiti sigurnost diplomata, veleposlanstava, humanitarnih institucija i ulagača te obećao da se afganistanska zemlja neće koristiti protiv bilo koje zemlje naglasivši da pokret želi uspostaviti pozitivne i čvrste odnose sa svojim susjedima i zemljama svijeta. Između ostalog, mula Hibatullah Akhundzadeh obećao je da će se, osim rada na neovisnosti medija, poduzeti koraci u pogledu ljudskih prava i manjina, pod uvjetom da se uzmu u obzir pravne kontrole i nacionalni interesi.

– Uvjeravam sve naše građane da će vladajući mukotrpno raditi na tome da se poštuju islamski propisi i šerijatski zakoni u cijeloj zemlji. Nova vlada uspostavit će mir, napredak i trajni razvitak u zemlji – poručio je Hibatullah Akhundzada.

Međutim, njegova obećanja, napose glede ženskih prava, zasad teško mogu umiriti neistomišljenike. Znak tog nepovjerenja jesu prosvjedi što su ih ovih dana u Kabulu organizirale aktivistice kojima su se pridružili Afganistanci koji su došli osuditi nasilje režima u Panjshiru. Unatoč najavama reformi i promjena, ideologije i doktrine, postavljanje Sirajuddina Haqqanija za ministra unutarnjih poslova potvrda je da se talibani nisu nimalo promijenili.

Teroristički napad u kojem je poginuo hrvatski vojnik

Naime, Sirajuddin Haqqani jedan je od najopasnijih terorista na svijetu i traži ga i FBI. Haqqani je osobno dao naredbu za izvođenje terorističkog napada u kojem je poginuo hrvatski vojnik, 27-godišnji skupnik Josip Briški, dok su još dvojica hrvatskih vojnika teško ranjena. Haqqani se protivi bilo kakvim pregovorima sa SAD-om i Zapadom. On je inače sin zloglasnog Jalaludina Haqqanija, koji je od 2001. u ratu protiv SAD-a i NATO-ovih snaga. Nakon smrti Jalaludina 2018., Sirajuddin je preuzeo vodstvo nad Haqqanijevom mrežom.

Sirajuddin Haqqani izdao je fetvu (vjersku obvezu) prema kojoj je svaka osoba koja ima dodir ili bilo kakve poslove s NATO-ovim snagama u Afganistanu meta, pa čak i čistači i kuhari. Opasan je, a kreće se u uskom krugu povjerljivih ljudi, ne koristi mobitel, zbog čega mu Amerikanci nisu mogli ući u trag iako su intenzivno tragali za njim desetak godina te su čak raspisali nagradu od pet milijuna dolara onome tko bi ih doveo do njega.

UN: On je terorist

Svijet ga je zapamtio kad je preuzeo odgovornost za napad na hotel Serena u Kabulu 14. siječnja 2008., pri čemu je poginulo šest osoba, među njima i Amerikanac Thor David Hesla. Iste te godine čak je izveo i atentat na tadašnjeg predsjednika Afganistana Hamida Karzaija, no bez uspjeha. Koliko je krvoločan i opasan Sirajuddin Haqqani, govori i to što ga je UN odlučio staviti na svoju crnu listu optužujući ga da je sudjelovao ili organizirao najveće terorističke napade u Afganistanu u proteklih nekoliko godina.

Dnevnik.ba/https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)