Diplomati EU podržali Schmidta, posve ignorirali Komšićeve prigovore Čoviću

Vrijeme:2 min, 21 sec

 

Bošnjačke stranke nastoje problematizirati stajališta novog visokog međunarodnog predstavnika u BiH Christiana Schmidta i predstaviti ih pristranima u korist Hrvata nakon što je upozorio na osjećaj nezastupljenosti, ali i činjenicu da je Željko Komšić glasovima Bošnjaka izabran u Predsjedništvo, piše Večernji list BiH.

Dapače, ide se toliko daleko da se tvrdi kako je službeni Berlin već “ukorio” Schmidta, navodeći kako se čak ni njemačka kancelarka Angela Merkel, koja ga je osobno predložila za poziciju u BiH, ne slaže s njegovim stajalištima. Da je riječ o spinu koji nema veze s istinom, najbolje svjedoče detalji sa sastanka koji je Komšić imao u Uredu EU-a u Sarajevu. Na pokušaj kritiziranja visokog predstavnika Schmidta Komšić uopće nije imao sugovornika.

Hrvati nisu zastupljeni

To apsolutno sugerira da to nije mogla biti tema za razgovor. Tek nakon sastanka on je dobio odgovor kakav je jedino i mogao dobiti. Naime, kako se doznaje, njemačka veleposlanica Margret Uebber na izravnu Komšićevu provokaciju vezanu uz Schmidta tek je rekla kako on nije predstavnik Njemačke, nego je visoki međunarodni predstavnik. A upravo mu je jučer neizravnu potporu uputio predsjednik HNS-a BiH Dragan Čović tvrdeći kako on ne zastupa ničiju stranu. – Gospodin Schmidt nije na bilo čijoj strani. On štiti samo BiH, sva tri naroda i sve žitelje BiH te ustavni predak. Ustav mora profunkcionirati – rekao je Čović u Mostaru.

Novoimenovani visoki međunarodni predstavnik je, gostujući ovoga tjedna na tribini u Njemačkoj, upozorio na nedostatnu zastupljenost Hrvata u institucijama BiH i naveo da su aktualnog hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića uglavnom birali Bošnjaci, nakon čega se našao na udaru bošnjačkih stranaka, ali i samog Komšića. Čović je dodao kako njemački dužnosnik koji je sada na čelu međunarodne uprave u BiH želi pomoći BiH kako bi funkcionirala kao normalna država poštujući aktualni Ustav zemlje.

– Dok je ovakav Ustav, njega ćemo slijepo podržavati – dodao je Čović. Upitan je li se Schmidt ipak svrstao na stranu Hrvata tvrdeći da Hrvati nisu dovoljno zastupljeni u institucijama BiH, predsjednik HNS-a odgovorio je kako Bosnu i Hercegovinu ruše iz Sarajeva, odakle Hrvatima osporavaju Ustavom zajamčena prava.

Regionalna integracija

– Ustav i zakon okvir su za naše ponašanje. Sve drugo doživljavam rušenjem BiH. Svi oni iz Sarajeva koji danas glasno izgovaraju da su Hrvati prezastupljeni najveći su rušitelji BiH – istaknuo je. Istodobno, Schmidt je jučer posjetio Beograd, gdje se susreo sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem.

– Visoki predstavnik Schmidt naveo je kako je funkcionalnost države BiH nužan čimbenik kako bi se dosegao stupanj na kojem joj više neće trebati međunarodna supervizija, kao i za napredak k EU integracijama. Visoki predstavnik također je izrazio potporu inicijativama usmjerenim prema regionalnoj integraciji svih zemalja na zapadnom Balkanu, koja treba biti inkluzivna i predstavljati korak naprijed prema europskoj integraciji – priopćili su iz OHR-a i pozdravili srbijansku odlučnost podržati teritorijalni integritet BiH.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)