Izetbegović pokušao omalovažiti, diskreditirati i demantirati Schmidta s tri rečenice i izrekao tri lako dokazive laži

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Vrijeme:2 min, 19 sec

 

 

Lider SDA potvrdio je u intervju za sarajevski portal Klix.ba kako je u stanju lagati s izuzetnom lakoćom a pri tom uvjeravati kako drugi lažu, dok on govori istinu, piše Hrvatski Medijski Servis.

Izetbegović je tako visokog predstavnika Cristiana Schmidta, koji je po funkciji tumač Daytonskog mirovnog sporazuma, pokušao predstaviti kao osobu koja je neupućena, brzopleta, koja olako govori o stvarima koje ne poznaje i iznosi tvrdnje koje je lako demantirati.

Za Schmidtove činjenične tvrdnje da je Komšić hrvatski predstavnik, kojeg su više birali Bošnjaci nego Hrvati, te da se Hrvati osjećaju nedovoljno zastupljeni u državnim strukturama, vjerojatno misleći da nemaju svog predstavnika u Predsjedništvu, Izetbegović je kazao kako su “izrečene olako, jer su neutemeljene, lako se demantiraju i time mogu nanijeti štetu autoritetu novoimenovanog visokog predstavnika”.

– Visoki predstavnik je zadužen za provedbu i tumačenje civilnog aspekta Dejtonskog mirovnog sporazuma i ne bi sebi smio dopustiti pogrešno tumačenje odredbi Aneksa 4. koje ne poznaju bošnjačkog, srpskog ili hrvatskog člana Predsjedništva BiH, već samo “jednog Bošnjaka, jednog Srbina i jednog Hrvata u Predsjedništvu BiH”. Namjera je očigledno bila da na izbor članova Predsjedništva BiH imaju utjecaj svi građani, bez obzira na etničku pripradnost, jer članovi Predsjedništva imaju obvezu zastupati interese BiH i svih građana, a ne parcijalne interese konstitutivnih naroda. Uostalom, imamo i presudu “Sejdić-Finci” Europskog suda za ljudska prava, čijom bi se primjenom morale brisati etničke odrednice za članove Predsjedništva BiH, ispalio je Izetbegović tri laži u tri rečenice.

Krenimo redom: Suprotno Izetbegovićevim tvrdnjama U članku 5 Stavak 2 d) Ustava BiH izrijekom se spominju bošnjački i hrvatski član Predsjedništva BiH:

“Član Predsjedništva koji se ne slaže sa odlukom, može odluku Predsjedništva proglasiti
destruktivnom po vitalni interes entiteta za teritoriju s koje je izabran, pod uvjetom da to
učini u roku od tri dana po njenom usvajanju. Takva odluka će biti odmah upućena Narodnoj skupštini Republike Srpske, ukoliko je tu izjavu dao član s te teritorije; bošnjačkim delegatima u Domu naroda Federacije, ukoliko je takvu izjavu dao bošnjački član; ili hrvatskim delegatima u istom tijelu, ukoliko je tu izjavu dao hrvatski član. Ukoliko takav proglas bude potvrđen dvotrećinskom većinom glasova u roku od 10 dana po upućivanju, osporavana odluka Predsjedništva neće imati učinka”.

Već iz ovog članka je jasno da su članovi Predsjedništva BiH zamišljeni kako predstavnici tri, po Ustavu, jednakopravna i konstitutivna naroda. U suprotnom njihov veto ne bi potvrđivali Klubovi naroda, već zastupnički, građanski domovi. Da su predstavnici građana ne bi ih se nazivali hrvatskim, bošnjačkim i srpskm članom i ne bi ih bila trojica, već jedan.

I treća Izetbegovićeva laž je kako presuda Europskog suda za ljudska prava u predmetu “Sejdić- Finci” nalaže brisanje etničkih odrednica članova Predsjedništva BiH. Takva zahtjev u presudi Suda u Strasbourgu naprosto ne postoji.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.