Je li Željko Komšić, zapravo, zagovornik trećeg entiteta

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Vrijeme:3 min, 53 sec

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić se ponekad ponaša kao veliki zagovornik trećeg entiteta. 

Ne, on to ne radi tako što će on, eto, naljutiti Hrvate jer Bošnjacima služi kao mehanizam kojim će oni preglasati Hrvate pa će se Hrvati pobuniti pa će…. I eto trećeg entiteta. Ne!

Kažu da su se tijekom velikih ljetnih vrućina Mostarci i Čapljinci voljeli natjecati u tomu tko će postići veću dnevnu temperaturu. Boris Čerkuč je nedavno na Bljesku imao genijalan tekst o tom. Jednom je, kada je Čapljina bila vruća, neki Mostarac rekao – i tako zauvijek postao ovdašnja legenda: ‘ta će bola’ Ćapljina.

Isto je i sada, samo nije Mostarac, nego bh. Hrvat: ‘ta će se bola’ on pobunit. Ne radi se tu o, dakle, pobuni, nekom šinfinitizmu ili modernom pokretu otpora, neće se, nasreću ili nažalost, skupiti tisuću Hrvata pa zapjevati Bella Ciao i zajurtati na Sarajevo da proglase samoupravu, neće Komšić, da dalje ne objašnjavam, potaknuti tu promjenu na takav način. Ponovimo: ‘ta će bola’ Hrvati.

To je narod koji 30 godina u bh. boluje od akutnog mediokritetstva na svim razinama

Ovdje se radi o tome da je Željko Komšić, nenamjerno, dakako, kroz zagovor građanske BiH postao istinski i stvarni zagovaratelj trećeg entiteta. Jer suština je trećeg entiteta – građanska država! Ili drukčije rečeno – suština građanske države je – treći entitet.

Ako Komšić želi ukinuti konstitutivnost kao takvu, ako se želi ta, kako je zovu on i sljedbenici mu što ga prate kao statisti u Buffy ubojici vampira, segregacija, onda je treći entitet rješenje. Više samouprave – manje državne uprave.

U trima bosanskohercegovačkim samoupravama, koje bi bile dominantno etničke, vladao bi građanski princip, potom bi se taj isti princip prelio i na središnju državnu vlast. Sve tri samouprave bi također bile građanske. Odluku u njima bi donosili građani entiteta, a za sve pozicije bi se mogli kandidirati – svi građani.

Nacionalno pitanje bi se riješilo na razini samouprava i nitko ne bi mario oko toga tko će biti predsjednik, tko premijer i kako će funkcionirati vlada. Neki činovničić u državnoj vladi više ne bi mogao bojkotirati nešto samo zato što je Bošnjak, Hrvat ili Srbin.

A da ne govorimo o tome kako bi se tek rasteretio sustav. Koliko bi sve bilo jeftinije. Ne bi bilo stotine ministara kao danas, nego njih sedam – osam, ne bi bilo 13 vlada i premijera – nego jedna, programska vlada, a nju bi skupa sastavljali pobjednici na razini entiteta, programski, a ne etnički, oporba bi bila jaka i možda bi se “ustaše” iz Širokog ujedinile s “mudžahedinima” iz Gradačca pa stvarale veliku muku svojim sunarodnjacima iz vladajuće koalicije po pitanju nekih trivijalnih stvari kojima se mi nikad ne bavimo, kao što su, naprimjer, dječji vrtići, porodiljne naknadne, manji porezi, probiznis politike, prochoice/prolife politike…

Zamislite ortodoksnog “četnika”, “baliju” i “ustašu” kako se zajedno svađaju s liberalnim “ustašom”, “četnikom” i “balijom” oko abortusa ili sadnje marihuane?

Zamislite neku predizbornu koaliciju neke stranke iz Bihaća i Posušja, recimo, neka ASDA i neki HSS koji imaju slogan – džihad do Herceg – Bosne? I to ne zato što žele džihad nego što se zezaju, a politke su im zelene i svaka svojoj biračkoj bazi nagoviještava s kim će nakon izbora koalirati.

Vlada bi se, istina, malo teže sastavila, ali se malo teže sastavi i u jednoj – Belgiji, pa ljudi opet dobro žive.

Tri entiteta bi potaknula i ono što kod nas nikad nije potaknuto, a to je istinska konsocijacija, koja može postojati i funkcionirati jedino ako ju žele svi akteri, a ovdje bi je željeli jer bi jedan od uvjeta uspostave vlasti, opet, bio velika koalicija bošnjačkog, srpskog i hrvatskog pobjednika u pojedinom entitetu. A velika koalicija je, znaju oni koji su Lajpharta sreli makar i slučajno, jedna od glavnih odlika konsocijacije.

Ova sadašnja situacija je šizofrena. Komšić danas ne želi ukinuti konstitutivnost, to su floskule i gluposti, ‘ta će bola’ on ukinut, on želi izvrgavanjem konstitutivnosti ruglu brati njene plodove i sjedit na poziciji na kojoj sjedi samo zato jer se izjasnio tako kako se izjasnio.

Kao što žele i prevaranti, koji su formalno ili manje formalno aktivni u drugim (pro)bošnjačkim strankama pa odavno po tviterima donose “analize” o tome kako na Općim izborima 2022., ako ih bude, uzeti Hrvatima pešes mjesta u Domu naroda federalnog parlamenta pa namjestiti vlast, potpuno nesposobnu i lišenu svakog karaktera, kao što je bila Platforma. To nije put u građansku državu, to je put u propast svake ideje moguće BiH.

Jedini istinski put prema građanskoj državi je put triju entiteta, onih, o kojima se nekad govorilo puno, a pisalo još više, a o kojima se danas ne govori gotovo nikako, a i piše sve manje.

Izvor:Ivan Crnjac

Bild.ba/ https://www.bild.ba/Hrvatsko nebo

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.