Žestoke borbe talibana i snaga otpora u Panjshiru

Vrijeme:58 sec

 

 

Žestoke borbe između talibanskih snaga i snaga otpora u afganistanskoj dolini Panjshir vode se i dalje, a talibani su rekli da su zauzeli određenu teritoriju i nanijeli “velike” gubitke Frontu nacionalnog otpora (NRF).

 

 

Međutim i pripadnici Fronta su kazali da imaju kontrolu nad svim ulazima u dolinu, te da su talibani izgubili stotine boraca.

Panjshir je jedina pokrajina koja nije pala pod islamističku grupu i vjeruje se da se tamo okupilo na tisuće boraca koji pružaju otpor.

Pokret otpora – koji uključuje bivšeg potpredsjednika Amrulaha Saleha, bivše pripadnike afganistanskih snaga sigurnosti i lokalne policije – predvodi lokalni vođa plemena Ahmad Masoud.

Glasnogovornik talibana Zabihulah Mudžahid rekao je da su se borci uselili u dolinu Panjshir nakon neuspjelih pregovora, prenosi Reuters.

Također, nekolicina medija prenijela je kako talibani šalju pojačanje u vidu teške artiljerije, kako bi riješili pitanje ove regije nakon propalih pregovora.

Pregovori nisu uspjeli jer su dvije strane imale vrlo različite pozicije, rekao je glasnogovornik pokreta Fahim Dashti, prenosi BBC Persian.

Rekao je da su se borili protiv talibana na dva fronta i da je 350 talibanskih boraca ubijeno, a jedan broj zarobljen.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.