SVETAC DANA “Sveti Grgur Veliki”

Vrijeme:1 min, 33 sec

Rimski papa.

03.09.2021.

Danas slavimo svetog Grgura Velikog, papu. Grgur je rođen oko 540. godine u bogatoj rimskoj obitelji, koja je bila u srodstvu s papama. Grgur je imao uspješnu civilnu karijeru, postavši prefektom grada Rima, ali mu je milija bila duhovna služba, pa je po očevoj smrti roditeljsku kuću na brdu Celiju pretvorio u samostan i sam postao redovnikom. Živio je toliko asketski da je na kraju od toga i obolio.

Papa Benedikt zaredio ga je za đakona, a papa Pelagije poslao ga kao svoga izaslanika na carski dvor u Carigrad. Ondje je ostao tri godine, a zatim se vratio u svoj samostan u Rimu. Poslije smrti pape Pelagija, a protiv svoje volje, jednoglasno je izabran za papu. Kao papa pokazao je svu raskoš svog administrativnog talenta, kako u crkvenim poslovima tako i u civilnim. Uveo je stroga pravila u upravljanju crkvenim dobrima, ne samo u Rimu, nego i u Španjolskoj i Francuskoj. Obranio je i Rim protiv Langobarda. Poslao je svetog Augustina Kenterberijskog u misiju u Englesku, te se uz njega smatra apostolom Engleske.

Bio je prvi redovnik benediktinac na papinskoj stolici, te je kao takav potpomagao i poticao osnivanje novih samostana. Predaja mu pripisuje mnoge novine u liturgiji (Rimski kanon), kao i uvođenje gregorijanskog korala. Uveo je obavezu celibata za svećenike. Kada je carigradski patrijarh protuzakonito uzeo titulu “ekumenskog patrijarha”, Grgur se iz skromnosti nazvao “slugom slugu Božjih”, naslovom koji od tada nose svi pape. Umro je u Rimu 12. ožujka 604. godine, te je odmah poslije smrti proglašen svecem i pokopan u bazilici svetog Petra.

Grgur je jedan od rijetkih papa kojemu je povijest dodijelila naslov “Veliki”. U ikonografiji ga prikazuju s oznakama papinske časti, a poseban mu je simbol golubica, jer mu je, prema predaji, Duh Sveti u obliku golubice sjedio na ramenu i nadahnjivao ga dok je pisao.

https://hkm.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori