BIDEN: ISIS- K, još nismo završili s vama, borit ćemo se protiv terorizma na daljinu i za prava Afganistanaca

Vrijeme:2 min, 39 sec

Američki predsjednik Joe Biden obratio se naciji povodom kraja rata u Afganistanu, braneći kaotično povlačenje iz Kabula dan nakon što su posljednji američki vojni zrakoplovi napustili zemlju.

Taj događaj je označio kraj najdužeg američkog rata, gotovo 20 godina nakon njegova početka.

“Završili smo jednu od najvećih zračnih evakuacija u povijesti”, rekao je Joe Biden dok je dolazio na podij u Bijeloj kući. “Niti jedna nacija u povijesti nije učinila ništa slično, jedino su Sjedinjene Države imale kapacitet, volju i sposobnost za to”, rekao je.

Biden je, braneći odluku koja je izazvala niz optužbi na njegov račun, rekao da je morao birati između “napuštanja i eskalacije”, predstavljajući svoju odluku da povuče trupe kao jedinu opciju koja nije zahtijevala dolazak većeg broja vojnika u Afganistan.

“Nisam namjeravao produžiti ovaj beskrajan rat, a nisam želio ni da povlačenje iz njega bude vječno”, rekao je.

“Iz Afganistana je otišlo 90% Amerikanaca koji su to željeli”

U Afganistanu je ostalo od 100 do 200 Amerikanaca, a većina njih ima dvojno državljanstvo. Krajnji rezultat je da je otišlo 90% Amerikanaca koji su htjeli otići, rekao je Biden.

“Neki kažu da smo trebali započeti evakuaciju ranije i da se to moglo učiniti na uređeniji način”, rekao je. “S poštovanjem, ne slažem se.”

Rekao je kako vjeruje da bi čak i da su evakuacije započele u lipnju ili srpnju, ipak, bilo “gužve na aerodromu”.

“Misija je bila zamišljena na ovaj način”

Biden je rekao da je američka vojska bila spremna nositi se sa svime što se dogodilo, iako je i sam priznao da je SAD zatečen brzim kolapsom afganistanske vojske.

“Ovo je način na koji je misija osmišljena. Osmišljena je za rad pod teškim stresom i napadima, a tako je i bilo”, rekao je Biden.

Govorio je i o 13 vojnika koji su poginuli u terorističkom napadu i pohvalio je njihove suborce.

“Tjednima su riskirali svoje živote kako bi u avione ukrcali američke građane, Afganistance koji su nam pomogli, građane naših saveznika i partnera i druge. I to su radili pod pritiskom ogromne gomile ljudi koji su pokušavali napustiti zemlju”, rekao je Biden.

“ISIS-K, još nismo završili s vama”

Kaže da se američka strategija mora promijeniti i da im nisu potrebne trupe na terenu kako bi se borili protiv terorizma.

“Udarili smo na ISIS-K na daljinu, nekoliko dana nakon što su ubili 13 naših pripadnika vojske i desetine nevinih Afganistanaca”, rekao je Biden.

“ISIS-K, još nismo završili s vama”, dodao je.

“Nećemo oprostiti, ni zaboraviti, lovit ćemo vas do kraja svijeta i platit ćete punu cijenu.”

“SAD će nastaviti podržavati Afganistance”

Kaže da će SAD nastaviti podržavati Afganistance, te će se Amerika zalagati za prava Afganistanaca, uključujući žene i djevojke.

“Bio sam jasan da će ljudska prava biti u središtu naše vanjske politike”, kaže.

“Rat u Afganistanu je sada završio”, rekao je Biden.

“Sve se promijenilo nakon što se moj prethodnik dogovorio s talibanima”, rekao je Biden.

Nacionalni je interes osigurati da se Afganistan više nikada ne može koristiti za napad na SAD, kaže.

“Moj prioritet je obrana i zaštita SAD-a, ne od prijetnji iz 2001. godine, nego od onih iz 2021.”, rekao je Biden, prenosi Index.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)