Objavljena nova korona-karta EU, cijela Hrvatska je narančasta

0

Hrvatska je u cijelosti narančasta na novoj karti raširenosti koronavirusa Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) objavljenoj u četvrtak.

Na prošlotjednoj karti dio zemlje bio je u zelenom.

Epidemiološka karta ECDC-a za Europu objavljuje se svaki tjedan na temelju 14-dnevne incidencije i udjela pozitivnih testova u ukupnom broju testiranih.

Na prošlotjednoj karti u narančastom su bile gotovo dvije trećine Hrvatske, Grad Zagreb, sve obalne županije od Istarske do Dubrovačke i sjeverne od Zagrebačke do Međimurske i Koprivničke. U zelenom je tada bilo osam županija, od Karlovačke na zapadu do Vukovarske na istoku.

Turistički konkurenti u crvenom

Turistički konkurenti Hrvatske u pravilu imaju lošiju epidemiološku situaciju od hrvatske obale. Cijela Grčka je u crvenom ili tamno crvenom, dok je Cipar u tamno crvenom. Cijeli je Portugal označen crvenom bojom, dok u Francuskoj i Španjolskoj nema regije koja nije u crvenom ili tamno crvenom. Južna i srednja Italija su u crvenom, dok je većina ostalih talijanskih regija u narančastom.

Austrija i Slovenija su narančaste, a crvene se južna Njemačka i južna Belgija, dok je sjeverni dio tih zemalja narančast. Nizozemska je isto većim dijelom narančasta. U Skandinaviji su Norveška i Finska narančaste, ali je Švedska u crvenom. Crvene su i Litva i Estonija na Baltiku, a Latvija je u narančastom.

Tko stoji najbolje?

Najbolje na karti ECDC-a stoje Mađarska, Češka, Poljska, Slovačka i Rumunjska, koje su u potpunosti zelene. Rumunjskoj susjedna Bugarska je pak u crvenom. Zelenom su na karti ECDC-a označene regije u kojima je 14-dnevna stopa zaraženih na 100 tisuća stanovnika manja od 50, a udio pozitivnih na covid-19 od testiranih manji od četiri posto, ili je 14-dnevna incidencija manja od 75, a udio pozitivnih manji od jedan posto.

Crvena boja znači 14-dnevnu stopu od 75-200 s udjelom pozitivnih većim od 4 posto te područja u kojima je 14-dnevna stopa zaraženih od 200 do 500, a tamno crvena područja u kojima je 14-dnevna stopa veća od 500.

U Hrvatskoj 638 novih slučajeva

U protekla 24 sata u Hrvatskoj je zabilježeno 638 novih slučajeva, pa je broj aktivnih slučajeva danas ukupno 3253.

 

HMS/https://hms.ba//Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara