BIDEN: Naredio sam napade na lokacije ISIS-K

0

 

 

Predsjednik SAD Joe Biden održao je press konferenciju 23 sata po našem vremenu. Javnosti se obratio nakon terorističkih napada u Kabulu, u kojim je poginulo 60 civila i 12 američkih vojnika, a ozlijeđeno je najmanje 140 osoba. Odgovornost za napad preuzela je Islamska država.

“Teroristi su večeras napali Kabul”. ISIS-K oduzeo je živote američkih vojnika. Ranio je mnoge civile i mnogi civili su ubijeni. Ubijeni američki vojnici bili su junaci, junaci koji su spašavali živote drugih”, rekao je Biden. “Oni su dio najnesebičnije vojske na svijetu, oni su kralješnica Amerike, najbolje što ova zemlja može ponuditi. Srca nas bole zbog svih žrtava. Bijesni smo i srca su nam slomljena”, kazao je Biden i dodao:

 

 

“Imamo osjećaj kao da smo povučeni u crnu rupu i nema izlaza. Znam ovo – imamo obvezu, svetu obavezu prema svima vama, obiteljima tih junaka… Životi koje smo izgubili su životi koji su položeni za slobodu i sigurnost drugih, sigurnost Amerike. Onima koji su izveli napad – znajte, nećemo oprostiti, nećemo zaboraviti, lovit ćemo vas i platit ćete”, zaprijetio je Biden.

“Teroristi nas neće zaustaviti”

Rekao je da će Amerika dovršiti ovu misiju.

-Teroristi nas neće zaustaviti, nastaviti ćemo evakuacije. Naredio sam napade na lokacije ISIS-K. Ovi teroristi neće pobijediti. Spasit ćemo Amerikance, i naše saveznike. Udarit ćemo teroriste kad želimo, gdje želimo i kako želimo”, kazao je Biden.

“Sve Amerikance i saveznike ćemo izvući”, rekao je Biden.

Na novinarski upit hoće li poslati nove snage u Afganistan, Biden je odgovorio:

-Vojsci sam rekao da ću odobriti nove snage, ako će biti potrebne. Svi zapovjednici su me kontaktirali i kažu da je cilj izvući što više ljudi iz Kabula unutar roka koji imamo. Što se tiče pronalaska ISIS-ovih vođa koji su ovo naredili, mislimo da znamo tko su, nismo sigurni, i doći ćemo do njih bez velikih vojnih operacija.

Ovu smo situaciju naslijedili. Afganistanska vojska raspala se u 11 dana. U interesu je talibana da ISIS-K ne napreduje više od ovog. U njihovom je interesu da napustimo Afganistan unutar roka. U njihovom je interesu da do 31. kolovoza napustimo Afganistan. Radi se o uzajamnom interesu. Dosad nema dokaza da je bilo dogovora između talibana i ISIS-a oko napada, kazao je Biden.

 

HMS/https://hms.ba//Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara