Talibani idu od vrata do vrata, love ljude s popisa meta

Vrijeme:1 min, 34 sec

 

Talibani ubrzano tragaju za onima koji su surađivali s američkim snagama i s NATO-om, navodi se u UN-ovu povjerljivom dokumentu, unatoč obećanju pobunjenika da se neće osvećivati svojim protivnicima.

U nekoliko gradova izbili su protutalibanski prosvjedi, a dužnosnik militanata potvrdio je da je od nedjelje na aerodromu u Kabulu poginulo dvanaestero ljudi.

Istovremeno, zapadne zemlje nastavljaju evakuaciju svojih državljana i Afganistanaca koji su za njih radili. Upitan u intervjuu ABC-u je li u čemu pogriješio vezano za povlačenje iz Afganistana, američki predsjednik je rekao “ne”.

Talibani imaju “prioritetne popise” s imenima ljudi

U izvješću koje je sastavila stručna skupina za procjenu rizika za UN, a agencija France Presse ga je dobila na uvid, navodi se da talibani imaju “prioritetne popise” s imenima ljudi koje žele uhititi.

Najvećem su riziku izloženi oni koji su u afganistanskim oružanim snagama, u policiji i u obavještajnoj službi obnašali odgovorne dužnosti, piše u dokumentu.

“Ciljani posjeti od vrata do vrata”

Talibani su išli u “ciljane posjete od vrata do vrata” kod osoba koje žele uhititi i kod članova njihovih obitelji, dodaje se u izvješću.

Izvješće objavljeno u srijedu sastavio je Norveški institut za međunarodna istraživanja, organizacija koja piše obavještajna izvješća za UN-ove agencije.

“Ciljaju obitelji onih koji se ne žele predati te progone i kažnjavaju obitelji po šerijatu”, rekao je za AFP ravnatelj organizacije Christian Nellemann.

“Pojedincima prijeti mučenje i pogubljenje”

“Mislimo da pojedincima koji su radili za američke snage, za NATO i njihove saveznike prijeti mučenje i pogubljenja”, dodao je.

Talibani su u nedjelju nakon povratka na vlast poveli veliku medijsku kampanju obećavajući potpuni oprost svima koji su radili za afganistansku vladu formiranu na izborima.

No Afganistanci, napose žene i vjerske manjine, imaju loše uspomene na okrutni fundamentalistički režim koji su talibani uspostavili između 1996. i 2001. kada se preljub kažnjavao bičevanjem i kamenovanjem.

 

Hina/HMS/https://hms.ba//Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)