KINA: Spremni smo produbiti prijateljske veze s Afganistanom

Vrijeme:1 min, 23 sec

 

Kina je spremna produbi “prijateljske i kooperativne” odnose s Afganistanom uprkos tome što su talibani sada preuzeli svu vlast, izjavila je danas glasnogovornica kineske vlade.

Peking nastoji održati neslužbene veze s talibanima nakon objave američkog povlačenja iz Afganistana, koja je potakla napredovanje tvrdolinijaškog pokreta širom zemlje i njihovo zauzimanje prijestolnice Kabula u nedjelju.

Kina je danas “pozdravila” priliku za produbljivanje veza s Afganistanom, zemljom koja je desetljećima bila od geostrateškog značaja za velike sile.

“Talibani su u više navrata izrazili nadu u razvoj dobrih odnosa s Kinom, i oni se i sada nadaju kineskom učešću u obnovi i razvoju Afganistana”, izjavila je glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying novinarima.

“Mi to pozdravljamo. Kina poštuje pravo afganistanskog naroda da neovisno odlučuje o vlastitoj sudbini i spremna je nastaviti razvijati prijateljske i kooperativne odnose s Afganistanom”, kazala je.

Hua je pozvala talibane da “osiguraju bezbolnu tranziciju vlasti” i da se drže svog obećanja da će pregovarati o uspostavi “otvorene i inkluzivne islamske vlade” i da će osigurati sigurnost afganistanskih i stranih građana.

Kinesko veleposlanstvo u Kabulu ostaje operativno, kazala je Hua, iako je Peking počeo evakuirati kineske državljane iz zemlje mjesecima ranije, u jeku pogoršane sigurnosne situacije, prenosi AFP.

Kina dijeli 76 kilometara dugu i nepristupačnu granicu s Afganistanom. Peking dugo strahuje da bi Afganistan mogao postati polazna točka za ujgurske separatiste u osjetljivoj graničnoj regiji Xinjiang.

Talibansko izaslanstvo na najvišoj razini sastalo se, međutim, s kineskim ministrom vanjskih poslova Wang Yijem u Tianjinu prošlog mjeseca, obećavajući da Afganistan neće biti korišten kao baza za militante.

Kina će, u zamjenu za to, ponuditi ekonomsku podršku i investicije u obnovu Afganistana.

 

Fena/HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)