Plenković se sutra sastaje s generalima Bljeska čije procesuiranje traži BiH

Vrijeme:1 min, 58 sec

 

Na sastanku će zapovjednicima objasniti situaciju, a nakon toga će se donositi odluke kojim koracima zatvarati ovo pitanje

Premijer RH Andrej Plenković u četvrtak će u 11 sati u Banskim dvorima primiti generale zapovjednike i visoke časnike koji su sudjelovali u vojno-redarstvenoj operaciji “Bljesak”, a čije procesuiranje traži Bosna i Hercegovina.

Sastanak će se održati u povodu zamolnice tužilaštva BiH za pružanje međunarodne pravne pomoći dostavljene temeljem Sporazuma između Vlade RH i Vlade BiH o pravnoj pomoći u građanskim i kaznenim stvarima.

Uz premijera, na sastanku će biti ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar obrane Mario Banožić, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica te ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Na sastanku će zapovjednicima objasniti situaciju, a nakon toga će se donositi odluke kojim koracima zatvarati ovo pitanje.

Plenković je u utorak ratnim zapovjednicima poručio kako optužnice ne postoje te da će ih Vlada zaštititi, kao i nacionalne interese.

“Vodit ćemo se bitnim načelom vladavine prava. Svaki potez koji radimo treba biti utemeljen na zakonu i na međunarodnim sporazumima koje imamo”, rekao je Plenković.

Prethodno je naglasio kako nikakvi pravni procesi neće dovesti u pitanje oslobodilački karakter operacija Bljesak i Oluja.

Ministarstvo pravosuđa potvrdilo je da su zamolnicu zaprimili diplomatskim putem 6. kolovoza i da je riječ je o postupku u kojem tužilaštvo BiH “sumnja da je četrnaest državljana Hrvatske navodno počinilo kaznena djela koja BiH dovodi u vezu s VRO ‘Bljesak'”.

Prema hrvatskim medijima, na popisu tužitelja iz BiH su generali Pavao Miljavac, Mladen Markač, Marijan Mareković, Davor Domazet Lošo, Luka Džanko te trojica umrlih generala Petar Stipetić, Imra Agotić i Ivan Basarac.  U obranu generala stao je i predsjednik Republike Zoran Milanović, a zamolnicu je ocijenio sabotažom i trovanjem odnosa.

Ministar pravde BiH Josip Grubeša (HDZ BiH) izjavio je u utorak kako ne bi trebalo politizirati zamolnicu ističući kako je tu riječ isključivo o pravnom problemu.

Također je kazao kako je iznenađen burnim reagiranjima i političkim ocjenama dodajući kako za to nema razloga.

Prema pisanju medija, BiH zapovjednike tereti da su sudjelovali u izdavanju naredbi za neselektivno granatiranje i artiljerijsko djelovanje s područja pod kontrolom HV-a po civilnim ciljevima i nebranjenim mjestima Bosanske Gradiške i Kozarske Dubice pri čemu je ubijeno više civila, a zahtjev se temelji na izvještaju koji je još prije 16 godina sastavljen u Banja Luci.

VL/https://www.vecernji.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori