SVETAC DANA “Sveti Siksto, papa i drugovi”

Vrijeme:1 min, 7 sec

Grk, žrtva Valerijanovih progona.

07.08.2021. 

Danas slavimo svetog Siksta, papu i drugove mučenike. Prema izvorima, Siksto je porijeklom bio Grk. Bio je drugi papa toga imena. Prekinuo je spor oko ponovnog krštenja heretika koji je tada bio živ u Crkvi, presudivši da je i krštenje koje je izveo heretik valjano ako je krštenik imao ispravnu namjeru. Za papu je izabran 237. godine, a mučen je 6. kolovoza za Valerijanovih progona kršćana.

Car je Valerijan nakon pobjede nad Perzijancima naredio da svi u carstvu odaju počast državnim poganskim bogovima. Svjestan da će kršćani pružiti otpor, naredio je uhićenje svih biskupa i svećenika, da prve pogubi, a druge pošalje u ropstvo. Dok je Siksto slavio misu na nekom groblju, skupina vojnika došla je i uhitila i njega i sve okupljene vjernike.

Siksto je nato zatražio da se vjernici puste, a da se njega uhiti. Neki je vojnik isukao mač i na mjestu mu odsjekao glavu, tako da mu se beživotno tijelo srušilo na biskupsku katedru. Na mjestu je ubijeno i šest đakona, a sedmi i najpoznatiji, sveti Lovro, uhićen je i ubijen nakon tri dana od ovog nemilog događaja.

Sikstovo je tijelo pokopano u Kalistovim katakombama. Bio je poznat po iznimno blagoj čudi, a o poštovanju koje je uživao govori i činjenica da je uvršten u Rimski kanon mise.

 

https://hkm.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori