Zdravko Gavran: Globalni tsunami protiv „Muško i žensko stvori ih” (5)

Vrijeme:9 min, 18 sec

 

 

Današnja bitka na planu spolnosti, „roda” i „rodne istobitnosti (identiteta) odnosno braka i obitelji i sustava morala i odnosa u društvu općenito ima tri glavne dimenzije. Jedna je sprječavanje ljudi u branjenju tradicionalnog braka kao zajednice isključivo muškarca i žene. Druga je stalno proširivanje opsega prava istospolnih parova i onoga što odatle proizlazi odnosno kataloga pravā koja se takvim parovima žele dati. Treća je otvaranje trećih opcija, dakle borba za priznavanja raznih „rodova” koji nisu ni muški ni ženski, i umnažanje odatle proistječućih prava. 

Što sve uz tako postavljene ciljeve i pretpostavke možemo tek očekivati, bolje je i ne zamišljati. 

Rijeku spolnosti pretvara se u rijeku bez obala; drže se i džepovi otpora

Primjerice, već se ozbiljno govori o potrebi da se u Europi legalizira poligamija: da muškarac može imati više žena. Takvih brakova ima u Europi navodno već više od stotinu tisuća, pri čemu se velika većina valjda odnosi na muslimanske brakove. Naime, u dugoj islamskoj tradiciji muškarcu se uz određen uvjete dopuštalo imati do najviše četiri žene. što po novom razumijevanju načela ne-diskriminacije otvara vrata i poliandriji (da jedna žena ima više muževa). Naravno, ženski identiteti u muškim tijelima i obrnuto mogu sastav takvih promiskuitetnih zajednica dodatno zakomplicirati. Otvara se i pitanje dopuštanja spolnih odnosa s maloljetnicima do određenog uzrasta, tako da se to više ne tretira kao „pedofilija”. 

Inzistiranje na individualnim pravima u svemu i svačemu i njihova absolutizacija nužno pretvara rijeku spolnosti u ’rijeku bez obala’.

Pobuna državnih odvjetnika 17 američkih saveznih država

Drže se, doduše, i džepovi otpora, no vrlo je upitno dokle će se uspijevati održati. Tako je primjerice sredinom srpnja ove godine koalicija državnih odvjetnika iz 17 američkih saveznih država (Aljaska, Arizona, Georgia, Idaho, Indiana, Kanzas, Kentucky, Louisiana, Mississippi, Missouri, Montana, Nebraska, Južna Karolina, Južna Dakota, Tennessee i Teksas) ustala zajedničkim pismom u obranu zakona iz Arkanzasa kojim se zabranjuje primjena (hormonskih) lijekova za promjenu spola (transgender) kod djece i kirurški zahvati s istim takvim ciljem. Uz obrazloženje da takvih postupci i zahvati mogu dovesti tijela do sakaćenja i neplodnosti odnosno djeci mogu nanijeti nepopravljivu štetu. 

Protiv tog zakona ustala je naime moćna Američka unija građanskih sloboda (liberties) u pravnom sporu Brandt v. Rutledge. “Prijateljsko pismo” državni su odvjetnici poslali nadležnom sudu u Arkanzasu. U njemu se podsjeća da i države kao što su liberalna Finska, Švedska i Velika Britanija razmatraju postupke promjene spola samo kao eksperimentalne, te se napominje da „da se većina slučajeva rodne disforije [duševno stanje suprotno euforiji – Z. G.] kod djece s vremenom riješi sama od sebe”, a i to da djeca u toj dobi nisu kadra donositi tako teške i dalekosežne odluke. 

Zastrašujući slučaj udara na jednu knjigu u SAD-u

Konzervativni američki medij The Daily Wire izvijestio je o zastrašujućem slučaju odnosa prema jednoj knjizi. Udruga američkih prodavača knjiga ispričala se je zato što je bestseler novinarke uglednog mainstream-medija Wall Street Journal uvrstila u popis knjiga što ga je u srpnju poslala mailom kao preporučene naslove na oko 750 knjižara. Riječ je o knjizi Irreversible Damage: The Transgender Craze Seducing Our Daughters Nepopravljiva šteta: Hir/manija inospolnosti zavodi naše kćeri. Ta ugledna knjižarska kuća, koja postoji već 121 godinu, u dugoj je pokajničkoj izjavi priopćila uz ostalo: 

“Jedna anti-trans [protivna promjeni spola – Z. G.] knjiga bila je uključena u našu srpanjsku e-poruku našim članovima. To je ozbiljan, nasilan incident koji ide protiv ciljeva naših politika, vrjednota i svega što vjerujemo da podupiremo. Za nj nema opravdanja. (…) Ispričavamo se našim trans-članovima i trans-zajednici za ovaj strašan incident i za bol koji smo im nanijeli. Ujedno se ispričavamo i široj zajednici LGBTQIA+ općenito, i našoj zajednici prodaje knjiga. Same isprike nisu dovoljne. Počeli smo s ovim pismom danas, i odlučni smo angažirati se u kritičkom dijalogu nužnom za poduzimanje konkretnih koraka kako bismo se uhvatili u koštac sa štetom koju smo prouzročili….”

I maloprodajna korporacija Target imala je zbog te knjige velikih neprilika. Još u studenomu jedan aktivist LGTQ-zajednice prigovorio je što što se je ta knjiga, objavljena lani u nakladi konzervativnog nakladnika Regnery, stavljena u maloprodaju. Tada je Target najavio da povlači knjigu. No kako je zatim došlo do žestoke reakcije šire javnosti, Target se predomislio, objavivši da je knjiga opet na policama njegovih knjižara. No otad je te knjige počelo potiho nestajati s tih polica. Danas njezina naslova više nema na mrežnom popisu Targetove ponude knjiga.

Kolumbijska pjevačka zvijezda morala povući video s YouTubea

U Kolumbiji pak velikih si je nevolja navukla na vrat popularna pjevačica Erika “Kika” Nieto.

Jedan od kolumbijskih sudova donio je naime odluku da se s YouTube-a ukloni njezin video u kojem ona brani i podupire tradicionalni brak. Ona  je to učinila, ali je uložila priziv. Sada je na priziv reagirao Ustavni sud, najavivši da će razmotriti je li sudska odluka sukladna kolumbijskom ustavu. 

„Postoje velike nade u pozitivnu presudu koja će potvrditi slobodu govora. Odluka Ustavnog suda odnosit će se na naše pravo da dijelimo kršćanske nazore na društvenim medijima”, izjavila kršćanska pravna skupina ADF International, koja podupire zvijezdu društvenih medija „Kiku” Nieto, koja ima milijune fanova. 

U čemu je problem?, moramo zapitati. Problem je to što ona u videu govori kako brakom smatra samo zajednicu muškarca i žene. Nije joj pomoglo ni to što je dodala da tolerira druga gledišta.

Tamošnji sud bijaše najprije odbacio tužbu aktivista inospolske zajednice, ocijenivši da je njezino pravo na govor zajamčeno ustavom. No tu priči nije bio kraj. Pojavio se jedan drugi aktivist, koji ju iznio optužbu da je ista njezina izjava o braku „uvrjedljiva i diskriminatorna”. Na što je taj isti sud pokleknuo, ocijenivši da taj video sadrži „govor mržnje” te naloživši pjevačici da ga ukloni s YouTubea. Sada se pak Nieto nada da će ustavni sud „potvrditi pravo svakoga da govori slobodno. Nitko se ne bi trebao bojati cenzure ili kaznenih sankcija zbog izricanja onoga što duboko u sebi vjeruje. Izgovarajući što mislim, nadam se da ohrabrujem raspravu i potičem na više snošljivosti prema različitim gledištima.”

U Finskoj bivšu zastupnicu žele strpati na dvije godine u zatvor

I u Finskoj, na europskom luteranskom sjeveru, mediji su u srpnju zabilježili drastičan slučaj slične uskrate prava na izražavanje mišljenja. Na udaru se našla bivša zastupnica u finskom parlamentu, Päivi Räsänen, protiv koje je pokrenuta kaznena istraga nakon što je na društvenoj mreži podijelila svoje protivljenje tomu da Luteranska crkva sudjeluje na LGBT-paradi g. 2019. Kako je izvijestio ADF International, finsko državno odvjetništvo optužilo ju je za „etničku agitaciju”, koja je kažnjiva zatvorskom kaznom do dvije godine. 

„Sloboda govora temeljno je pravo koje dolazi pod sve veći udar u današnjoj ’kulturi poništavanja’ (’cancel culture’). Slučajevi i Nieto i Räsänen pokazuju da sloboda dijeljenja s drugima onoga što vjerujemo mora biti na pravi način zaštićena”, ocijenio je te događaje zamjenik ravnatelja ADF International Robert Clarke u posebnoj izjavi.

Pravne, upravne i političke bitke vode se na sve strane 

Pravne i političke bitke vode se na sve strane, a u ovom novom šarenilu ima i egzotičnih događaja. Jedan je od njih vijest kako je pastor Luteranske crkve u Norveškoj Stein Ovesen vodio sredinom srpnja posebni obred za 49-godišnju ’ženu’, Ellin Stillingen, u čast promjene njezina imena. Ime je, naravno, promijenila zato što je promijenila „rodnu“ pripadnost. Pastor je svečanost isplanirao sa zakladom Stensveen, norveškom ne-vladinom organizacijom koja  pomaže ljudima u pitanjima „rodnog“ identiteta i „spolne orijentacije“. Osoba o kojoj je riječ živjela je 40 godina kao muškarac, a lani je osporila svoje ime i „rodnu“ pripadnost, zatraživši da joj se prizna nova spolna istobitnost. Svečanost je održana u crkvi u srednjovjekovnom dvorcu sjeverno od Osla. O prvom događaju te vrste u ionako luteransko-liberalnoj Skandinaviji izvijestila je i norveška TV2.

Međunarodni olimpijski odbor (IOC) odobrio je sredinom srpnja novozelandskoj dizačici utega Laurel Hubbard sudjelovanje na Olimpijskim igrama u Tokiju, unatoč kritikama kako nije fer da taj bivši muškarac koji je promijenio spol, a nisu mu uklonjeni testisi (mošnje), konkurira ženama. No IOC kaže da su pravila sada takva, prema misli da će ih biti potrebno revidirati. Potporu joj je 18. srpnja iskazao novozelandski predsjednik Thomas Bach. Sada je prošla sve stroge procedure provjere, koja uključuje i mjerenje količine muškog hormona testosterona. Ima 43 godine, natječe se u kategoriji do 87 kilograma, proces postajanja ženom pokrenula je u 35. godini, i već je nastupio/nastupila u natjecanjima kao žena: g. 2017. osvojila je srebrnu medalju na Svjetskom kupu, a 2019. zlatnu medalju na Pacifičkim igrama.

U američkoj saveznoj državi Louisiani, gdje je dopušteno da se biološki muškarci koji su sebe proglasili ženama natječu u ženskim sportovima, bila je pokrenuta protuakcija. Vodili su ju republikanski zastupnici, s ciljem da većinom glasova ’nadbiju’ veto kojim je guverner-demokrat spriječio stupanje na snagu prethodne većinske odluke zastupničkog doma. Nisu uspjeli. Na glasovanju 21. srpnja ostali su „prekratki“ za svega dva glasa. Iako je ishod glasovanja bio 68-30 u njihovu korist, ipak im je nedostajala kvalificirana većina propisana za pobijanje guvernerova propisa. A jedna demokratska senatorica, koja im je isprva davala verbalnu potporu, predomislila se u međuvremenu. S objašnjenjem da u prijepornom propisu ipak nema ’diskriminacije’: dopušteno je naime i ženama natjecati se u muškim sportovima. Da to (samo)opravdanje nije komično, bilo bi samo tragično!

Bidenova Amerika i bankrotirala (o stranim vjerovnicima totalno ovisna) Argentina uvele su u drugoj polovini srpnja mogućnost deklariranja trećeg spola na putovnicama odnosno na osobnim iskaznicama. Argentina je prva zemlja koja će davati takvu mogućnost u Latinskoj Americi. Tom svojom odlukom pridružila se je Novom Zelandu, Kanadi i Ausraliji, zemljama koje su ju već prije donijele. „Postoje drugi identiteti osim muškarca i žene, i njih se mora poštovati“, rekao je predsjednik Alberto Fernández, dodavši tronuto kako „ima tisuću načina da voliš i budeš voljen i sretan“. I kao da je i to što je izjavio bilo premalo, dodao je: „Idealno će stanje biti onda kada budemo ono što jesmo i nitko ne bude mario za to kojeg su ljudi roda. Ovo je korak koji činimo, a ja se nadam da ćemo jednoga dana doći do točke kada identifikacijski dokumenti ne će kazivati je li tko muškarac, žena ili što drugo.“

A novost o uvedbi trećeg spola u dokumente SAD-a stigla je na posljednji dan „Mjeseca ponosa“ – razdoblja pojačanog angažmana za LGBTQ+aktivizam, izvijestio je 23. srpnja The Daily Wire. Predsjednik Biden iskazao je potporu „Mjesecu ponosa“, istodobno kritiziravši mnoge savezne države u kojima „za LGBTQ+-osobe  još uvijek nedostaje zaštita temeljnih prava i dostojanstva u bolnicama, školama, javnim ustanovama i na drugim mjestima“. Dodao je opomenu da su neke savezne države odlučile djelatno staviti na nišan mladež putem diskriminacijskih zakonskih prijedloga te prkositi našim nacionalnim vrjednotama uključivosti i slobode za sve.“ Divni novi svijet što ga naviješta Biden, reklo bi se. Ispada da bi u zemlji u kojoj se dnevno dogode tisuće zabilježenih čina svakovrsnih nasilja, nezakonitosti, zločina, ubojstava, prijevara, pljački, otimačina i ostaloga svi bili sretni kada bi poštovala prava inospolaca i da bi u Americi odmah zavladala „uključivost“ i „sloboda za sve“! „Sloboda za sve“! – Poželimo im da takve divote prošire i na čitav svijet.

Zdravko Gavran: Globalni tsunami protiv „Muško i žensko stvori ih“ (1)

(Nastavit će se)

 

Hrvatsko nebo/Zdravko Gavran

2 thoughts on “Zdravko Gavran: Globalni tsunami protiv „Muško i žensko stvori ih” (5)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)