Večer antike u alkarskom Sinju

Vrijeme:1 min, 32 sec

 

 

 

Dane Alke i Velike Gospe uveličao je još jedan lijepi i atraktivni događaj. Naime, u istoj povorci našli se Delmati i Rimljani, predvođeni carem Dioklecijanom i caricom Priskom, Teutom delmatskom i carem joj Agronom.

 

 

I cijelom ‘svitom’ iza njih – savjetnici, barjaktari, zapovjednici i vojnici, bubnjari i dječica. Za ovu prigodu i nove su odore na njima, štitevi sjajni, mačevi, koplja, tunike i oklopi. U sparnoj ljetnoj noći, praćeni pljeskom svojih sugrađana, povorka se kretala kroz gradske ulice do glavnog trga ili kako Sinjani kažu – na Pijacu, zatim do Vrličke ulice gdje je u pročelju kuće ugrađena stela malomu Gaiu.

A upravo je taj dječak razlog upornosti sinjske udruge PKD Gaj Laberije i gardunske ‘Gaius Laberius’ da svijetu, pa i nama, pokažu odakle potječe ‘balun’, najvažnija sporedna stvar na svijetu, nogomet.

Nakon pozdravnog govora carevog savjetnika, povorka se spustila Glavičkom ulicom do Trga kralja Tomislava na kojem su dodijeljena priznanja i zahvalnice za dugogodišnju vjernost udruzi.

Ipak, u vremenu korone, spriječeni su bili doći gosti – žongleri, gladijatori, plesačice, srodne povijesne postrojbe, ali i najvažnije je izostalo – utakmica Delmati- Rimljani, baš kako se igralo u ono vrijeme na gardunskim padinama, u ‘pauzi’ ratovanja.

Cijeli događaj je pod pokroviteljstvom Grada Sinja, TZ Sinj, a od prošle godine i u kalendaru Hrvatske turističke zajednice.

Vrijednoj PKD Gaj Laberije udruzi čestitamo na ustrajnih 16 godina.
Zaželimo im uspjeh u daljnjem radu na promociji svoga kraja i Domovine, pobjedu i nad koronom.

Nagradjeni za 10 godina: Luka Santo, Josip Vučković, Petar Galić.

15 godina : Robert Santo, Ante Križanac, Stipe Vukasović- Lončar, Ante Norac- Kevo, Ivan Bulj.

Živili Delmati, a Rimljani sada samo dragi gosti!

 

Danja Lakić Budimir/A.B./Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)