VIJEĆE SIGURNOSTI UN-a: Odbijena Rezolucija o ukidanju visokog predstavnika u BiH

Vrijeme:1 min, 37 sec

 

Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda odbilo je nacrt Rezolucije Rusije i Kine o ukidanju Ureda visokog predstavnika (OHR) nakon 31. srpnja 2022. godine.

Predstavnik Kine obrazložio je nacrt ove rezolucije. Cilj je kako je naveo, sačuvati suverenitet i neovisnost BiH te je pozvao članice Vijeća da glasuju za nacrt Rezolucije.

Nakon toga je uslijedilo glasovanje. Za su glasovala 2 predstavnika i to Kine i Rusije, nitko nije bio protiv, dok je 13 predstavnika u Vijeću bilo suzdržano.

Zamjenik američkog veleposlanika u UN-u Richard Mills podržao je odluke Vijeća za implementaciju mira (PIC) odnosno imenovanje Christiana Schmidta za visokog predstavnika u BiH, prenosi Avaz.ba.

– Ne želimo podržati tekst koji podriva Daytonski mirovni sporazum i odluke PIC-a. Odluka Vijeća sigurnosti nije neophodna da se visoki predstavnik imenuje. Svi se slažu da se OHR treba zatvoriti, a preduvjeti za to su definirani 2008., 5+2, podržali su svi članovi Vijeća, uključujući i Rusiju. Ovi uvjeti još nisu ispunjeni. Neophodne su urgentne reforme da bi se postigla stabilna država. Međutim, još postoje podjele koje sprečavaju to – rekao je Mils.

Kazao je da ovaj prijedlog Rezolucije predviđa ukidanje OHR-a bez ispunjavanja uvjeta 5+2.

– To je protiv više od deset godina međunarodnih sporazuma i to bi bila odluka bez presedana – rekao je Mils.

Ocijenjeno je da inicijativi nije bio cilj da se postigne sporazum te da je odluka PIC-a o imenovanju Schmidta legitimna. Izražena je podrška europskom putu BiH.

Predstavnik Velike Britanije kazao je da su bili suzdržani da bi spriječili preuranjeno uskraćenje ovlasti visokog predstavnika te da je Schmidt uspješno imenovan i da će preuzeti ulogu visokog predstavnika. Navedeno je i da bi usvajanjem Rezolucije bio otežan rad visokog predstavnika u BiH.

Veleposlanica Francuske je navela da nisu ispunjeni 5+2 uvjeti za zatvaranje OHR te da će njena zemlja raditi s partnerima i pozvali su druge partnere da podrže teritorijalni integritet BiH i njen europski put.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori