Čolak nakon prijedloga stranaka HNS-a Interresornoj radnoj skupini: Želimo biti proaktivni

Vrijeme:1 min, 32 sec

 

Hrvatska politika želi biti proaktivna i zato smo dostavili prijedlog stranaka HNS-a Interresornoj radnoj skupini, iako smo svjesni kako će se teško doći do konkretnog rješenja bez prethodno postignutog političkog konsenzusa o načelima izmjena Izbornoga zakona BiH, izjavio je Bariša Čolak, član Interresorne radne skupine za izmjene Izbornoga zakona BiH i izaslanik u Domu naroda Parlamenta BiH.

Piše: Jurica Gudelj/Dnevnik.ba

Stranke Hrvatskog narodnog sabora BiH dostavile su Interresornoj radnoj skupini svoj prijedlog izmjena Izbornoga zakona BiH kojim se provode i presude Ustavnoga suda BiH u predmetu Ljubić i sve presude Europskog suda za ljudska prava. Suština prijedloga je da konstitutivni narodi nesmetano mogu izabrati svoje legitimne političke predstavnike u Predsjedništvo BiH kao i u domove naroda.

“Svjesni smo kako bez političkog dogovara neće biti dogovora ni na Interresornoj skupini za izmjene Izbornoga zakona BiH. No, mi želimo biti proaktivni i nuditi modele provedbe presuda koje opterećuju izborno zakonodavstvo BiH. Ovaj konkretni prijedlog je na tagu naših ranijih prijedloga i najvažnije je da se članovi Predsjedništva karakteriziraju kao hrvatski, srpski i bošnjački. To znači da ih biraju konstitutivni narodi, ali da je moguće da izabrani recimo hrvatski član Predsjedništva bude neke druge nacionalnosti”, izjavio je Čolak.

Mi jednostavno želimo, naglasio je, provedu svih presuda vezanih za Izborni zakon.

“Ovaj prijedlog zadovoljava sve europske standarde. Inače, na političkoj razini, mi razgovaramo sa svima, i s domaćim i s međunarodnim političkim faktorima. Mogu potvrditi kako su dužnosnici međunarodne zajednice ozbiljno uključeni u procese i kako neprestano ističu kako se promjena Izbornog zakona jednostavno mora provesti. No, mi najprije o svemu moramo postići politički dogovor. Na Interresornoj skupini razgovara se i o izmjenama Izbornoga zakona koje su tehničke naravi, ali za nas su najvažnija pitanja izbora članova Predsjedništva BiH i izaslanika u domove naroda”, zaključio je Čolak.

 

Bild.ba/https://www.bild.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)