Rusi ukopali tenkove na afganistanskoj granici, moguća intervencija

Vrijeme:1 min, 31 sec

 

Oko 50 tenkova i druge vojne opreme iz ruskih vojnih baza u Tadžikistanu, stacioniranih kod Dušanbea i Bohtara, prebačeno je na poligon Harb-Majdon na afganistanskoj granici, javljaju ruski mediji.

Tenkovi T-72 ukopali su se i zauzeli obrambene pozicije, piše moskovski list Komersant. Rusija je nakon odluke SAD i NATO-a da se povuku iz Afganistana te napredovanja talibana na svim pravcima objavila da će zaštititi svoje saveznike i spriječiti mogući rat ili utjecaj talibana na države Srednje Azije koje graniče s tom zemljom, a Moskva ih smatra sferom svog utjecaja, prenosi Jutarnji list.

Tadžikistan zatražio vojnu pomoć Rusije

Tadžikistan je u sklopu vojnog proruskog saveza ODBK (Organizacija dogovora o kolektivnoj sigurnosti) zatražio vojnu pomoć zbog napetosti u Afganistanu. Osim toga, predsjednik Tadžikistana Emomali Rahmon objavio je, zasad, djelimičnu mobilizaciju pričuvnog sastava vojske te na granicu poslao još oko 20.000 rezervista.

Rusija koristi situaciju te je pojačala svoju vojnu i političku prisutnost u Tadžikistanu i cijeloj regiji. Ovih će dana u Uzbekistanu, u Surhandarinskoj oblasti, ruska i uzbekistanska vojska početi vojne vježbe uz južnu granicu s Afganistanom, a početkom kolovoza već su najavljene i rusko-uzbekistansko-tadžikistanske vojne vježbe.

Moguća ruska intervencija

Posljednjih dana mnogi Afganistanci, među kojima je i puno vojnika lojalnih vlasti u Kabulu, pred naletom talibana traže utočište u Tadžikistanu, što izaziva izbjegličku i humanitarnu krizu. Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov najavio je pomoć “srednjoazijskim saveznicima”, ali uz opasnost od talibana i utjecaja Islamske države, rekao je kako se uz “radikalnu islamsku opasnost” povećava i “narkoopasnost”.

Naime, Tadžikistan je na putu afganistanskog opijuma, a to je talibanima jedan od glavnih izvora financiranja. Lavrov povlačenje američkih snaga iz Afganistana proglašava “američkim porazom i fijaskom”, a na spekulacije o mogućoj ruskoj intervenciji dvosmisleno je rekao kako je “odgovor na to pitanje očigledan”.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)